A fővárosi Kieselbach Galériában mutatják be a hatvani értékek történelmét, Elveszett örökség címmel. A kiállítás báró Hatvany Ferenc franciás kultúrájú művészetének életútját, és az egykor világszerte csodált Hatvany-gyűjteményt mutatja be. Az érdeklődők egy virtuális séta alkalmával tekinthetik meg a legendás Hatvany-villa termeit, léphetnek be azokba a szobákba, ahová a két világháború között a világ szinte minden pontjából elzarándokoltak a művészet szerelmesei. Egykor még Thomas Mann és Amrita Sher-Gil is megcsodálta El Greco, Tintoretto, Degas, Renoir és Manet remekműveit. Továbbá, a tárlat látogatói bepillantást nyerhetnek a 20. század első évtizedeinek gazdasági és kulturális elitjének fényűző mindennapjaiba. A Hatvany Lajos Múzeum gyűjteménye mellett a Magyar Nemzeti Galéria és magángyűjtemények képei is megtekinthetőek november 10. és 26. között.

A kiállítás nevét Molnos Péter legújabb, Elveszett örökség című kötete ihlette, amelynek bemutatója a tárlattal egyidejűleg történik. A kötetben szereplő közel 650 reprodukció segítségével mutatják be a művészettörténész – magyar műgyűjtés aranykorát tartalmazó – művét. A több mint 10 éves kutatómunka eredményeként létrejött, eddig még sehol sem publikált dokumentumok és fényképek felhasználásával készült könyvben gróf Andrássy Gyula, báró Kohner Adolf, Nemes Marcell, báró Herzog Mór Lipót és báró Hatvany Ferenc drámai fordulatokban gazdag sorsa és világhírű kollekcióik tragikus történetei kelnek életre.

Bővebb információk a http://www.kieselbach.hu/kiallitas/elveszett-orokseg-baro-hatvany-ferenc-a-muvesz-gyujto oldalon találhatók.