Szombaton felpezsdült az élet a Hatvani Galériában, ugyanis nagyon sokan érkeztek a KOVE60/60 című kiállítás megnyitójára. Az érdeklődők azonnal birtokba vették az intézmény mindkét emeletét, ahol a különböző grafikai műveket szemlélhették meg.

A tárlatot Szepessy Béla grafikusművész, valamint Verebes György festőművész nyitották meg. Szepessy Béla beszédében elmondta: a kiállításhoz olyan kulcskifejezéseket ajánlana, mint például az alázat az anyaggal és az eszközzel szemben, varázslat és bűbáj, humor, könnyedség, játékosság, valamint rafináltság, mely trükkök százait örökítik meg a lapokon.

– Ez a kiállítás tulajdonképpen az egyesület bemutatkozó eseménye is. A tárlaton 23 nagyszerű grafikus munkáját tekinthetik meg az érdeklődők, egyfajta átfogó képet kapva a magyar grafikának, illetve stílusirányzatainak a helyzetéről. A műveken elsősorban a figurális tendenciák jelentkeznek, de vannak elvontabb művek is, amik látványalapú erőképekként hatnak a szemlélőre. Az alkotások a mívesség vagy a groteszk elemeit is bőségesen megjelenítik, a magyar grafika egyfajta keresztmetszetét tapasztalhatja a néző – részletezte Szepessy Béla. A KOVE alelnöke hozzátette: a kiállításon a fiatal tehetséges művészek alkotásai mellett olyan elismert grafikusok munkái is láthatóak, mint például Gyulai Líviusz, a Nemzet Művésze, Orosz István Kossuth-díjas alkotóművész vagy Szunyoghy András, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

A tárlat március 5-ig megtekinthető a Hatvani Galériában.

Fotó: Albert Péter