Az emberiség történetével párhuzamosan fejlődött a gasztronómia története. A világtörténelem jeles személyiségei nemcsak a történelem menetét befolyásolták, hanem gyakran nagy hatással voltak az étkezési kultúrára is. Az előadás átfogta a jelentős népek étkezési szokásait, és bemutatta az étkezéskultúra valamennyi kulisszatitkát.

A magyar konyha fejlődését is befolyásolta hazánk történelme. A hagyományos magyaros ételek kialakulásán túl az előadás részletezte a magyar ételek top 33 ételét, hazánk tájegységeinek jellegzetes ételeit, ételkészítési eljárásait. Az ételek mellett szó esett a „borok királyáról, a királyok boráról”, a tokajiról is. Fekete Gábor beszélt az étkezési szokásokról, a fogadásokról, a villásreggeliről, a munkaebédről és vacsoráról, a garden partyról, a buffet-dinnerről, a díszebédről és a díszvacsoráról is.

Fotó: Albert Péter