Dörmögő Dömötör, Harry Potter és az elmaradhatatlan klasszikusok, mint például a Pom Pom meséi. Mindegy mit olvas az ember, a lényeg, hogy könyvet fogjon a kezébe – ezt  Kassa Andrásné, az Ady Endre Könyvtár gyermekkönyvtárának vezetője hangsúlyozza. Mint mondta: szerencsére a fiatalok nem csak a technikai vívmányok esetében nyitnak az újdonságok felé, a kortárs írókat is ismerik. – Egyre többen keresik Berg Judit alkotásait, de nagy népszerűségnek örvend a Harry Potter sorozat és A Szent Johanna Gimit is nagyon szeretik – részletezte Kassa Andrásné. Hozzátette: minden korosztály más-más iránt érdeklődik. Még az alsóbb évfolyamosok a meséket kedvelik, addig a felső tagozatosok szívesen olvasnak olyan könyveket, amelyek a tinédzserek problémáival foglalkoznak.

Svába Vince szívesen tölti az idejét olvasással, főként a fantasy köteteket részesíti előnyben, legutóbb például a Pax könyvsorozat egyikét böngészte. – Bármit elolvasok, ami Sherlock Holmeshoz kapcsolódik. Ezekben a könyvekben az tetszik a legjobban, hogy mindig a végén derül ki, hogy ki volt a tettes. Addig pedig végig izgulhatok – fogalmazott Ander Gergő Zsombor.

Olvasni pedig menő és trendi. Ezt mutatja az a kezdeményezés is, amit 2017-ben Szabados Ágnes olvasásnépszerűsítő blogger indított útjára. Az első év annyira sikeresnek bizonyult, hogy idén ismét arra sarkall mindenkit, hogy 12 hónap alatt 12 könyvet olvasson el. – Ebben a kihívásban az a jó, hogy mindenki azt olvas, amit csak szeretne. Bár én hónapról hónapra megadok bizonyos témakört, szabadon dönthetnek a tagok, hogy szépirodalmat, vagy valami egészen mást bújnak – hangsúlyozta Szabados Ágnes.

Bár a kihívás a közösségi oldalon kelt életre, minden korosztálynak szól. Anyukák, általános iskolások és egyre több férfi is csatlakozik az eseményhez. Az olvasás élményét pedig megosztják egymással.