A szociális jelzőrendszer résztvevői találkoztak egymással az Ady Endre Könyvtárban. A gyermekvédelmi program célja, hogy a családokban nevelkedő gyermekek biztonságos, és stabil környezetben nőhessenek föl. Mindezek érdekében a szociális jelzőrendszer igen kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik. A problémák hatékony megoldásának érdekében, az állami és az önkormányzati intézmények között folyamatos a kommunikáció. 

A találkozón az Energiaklub és az önkormányzat közös szervezésében egy környezettudatossággal kapcsolatos workshoppon vehettek részt a jelzőrendszer résztvevői – hangsúlyozta az Energiaklub projektmenedzsere. Olasz Krisztina elmondta, hogy mi jelent az energiaszegénység a háztartások esetében. – Akik a bevételeik aránytalanul magas részét fordítják energiaköltségekre, fűtésre, vagy áramszolgáltatásra, azok energiaszegénységgel küzdenek – mondta. Olasz Krisztina hozzátette, hogy a hatékony segítségnyújtáshoz kiemelt jelentőséggel bír a szociális ágazatban dolgozók munkája. – Fontos, hogy tudják, hogyan ismerhetik fel ezeket a problémákat. Ha energiaszegénységgel találkoznak, akkor kiknek tudnak jelezni. Számítunk azokra a javaslataikra, észrevételeikre, amelyekkel az önkormányzat munkáját tudják segíteni az energiaszegénység csökkentésének érdekében, hiszen ők azok, akik ismerik ezt a célcsoportot – részletezte.   

A hatvani önkormányzat egy országos szinten is kiemelkedő klímastratégiát készített, amelynek tartalma és céljai, a szakmai szervezetek számára is figyelemreméltóak – erre már Kondek Zsolt képviselő hívta fel a figyelmet. – Ezen célok megvalósítására folyamatosan pályázunk. Most tavasszal sikerült elnyerni egy európai uniós finanszírozást, együtt az Energiaklubbal. A keretből szemléletformáló programokat tudunk megvalósítani. A pályázat célja a környezettudatosság, és az energiaszegénység megértése, és megoldása – hangsúlyozta.

Kondek Zsolt hozzátette, hogy a szociális ágazat dolgozóinak tartott előadás után az általános iskolákba és az óvodákba is ellátogatnak, hogy tájékoztassák őket az energiaszegénységgel és a környezettudatossággal kapcsolatban.

Fotó: Albert Péter