Az aulát megtöltötték az érettségire készülő tanulók. Tuzson Balázs, Tuzson János honvéd őrnagy rokona és Kocsis István egy tanóra erejéig átvették a történelemtanárok helyét. A diákok a nyergestetői csatáról készült dokumentumfilm vetítésével élhették át a ’48-49-es forradalom utolsó székelyföldi csatáját. – Ezek a felvételek szemléltetik, hogy a székelyek milyen hatással voltak a szabadságharcra, mit jelentett számukra a hazaszeretet – ismertette a film tartalmát Tuzson Balázs, majd kiemelte: 1849. augusztus 1-jén, a harcképzett katonák nem rettentek meg a többszörös túlerőben lévő ellenség láttán, hanem egészen a fegyverletételig kitartottak.

A csatában elesett hősök hantjait sokáig nem jelezte semmi, de mára Nyergestetőn nemzeti emlékhely alakult ki, ahol sokan megfordulnak, hogy egy szál virágot helyezzenek el a végsőkig harcoló hősök sírjánál.

A vetítést követően Tuzson Balázs arról a kiadványról beszélt a diákoknak, amelyet 2016-ban – a 190 éve született – honvéd őrnagy emlékére adott ki. A tanulóknak lehetőségük volt kérdezni is a könyv írójáról, aki bár nem közvetlen leszármazottja Tuzson Jánosnak (Tuzson Balázs dédapjának unokatestvére), de kutatásai során számtalan, eddig ismeretlen információ birtokosává vált.

 

Alább megtekinthetik a rendhagyó történelemórán vetített dokumentumfilmet.

 

Fotó: Albert Péter