A COVID-19 járvány elleni védekezés legfontosabb eszköze a szabályos, szájat és orrot teljesen eltakaró maszk viselése. Az oltottsági arány növekedésével párhuzamosan egyre gyakoribb eset a postákon, hogy a védettségi igazolványra hivatkozva nem hajlandók az ügyfelek maszkot viselni a felszólítás ellenére sem. A Magyar Posta ezért ismételten felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a maszkviselés és a távolságtartás továbbra is előírás a postákon és a postai küldemény átvételekor is.

A védettségi igazolás megléte, illetve maga az oltás ugyanis nem jelent vírusmentességet, nem véd a megfertőződéstől, csak jelentősen csökkenti a súlyos szövődmények kockázatát. Azaz attól, hogy valakit beoltottak még elkaphatja a betegséget és megfertőzhet másokat.

A maszkviselés – az intézkedés visszavonásáig – a postákra való belépés feltétele, így aki a felszólítás ellenére sem húz maszkot, annak el kell hagynia a postát. A postai kézbesítők a háznál kézbesítés esetén megtagadhatják a kézbesítést, amennyiben magánterületen (pl. saját ingatlanon, társasház lépcsőháza) a maszkot nem viselő címzett nem hajlandó a másfél méteres védőtávolság tartására, vagy ha közterületen– védőtávolság betartásától függetlenül – maszk nélkül kívánja az átvevő átvenni a küldeményt.

A Magyar Posta az összes munkatársa számára előírja a maszkviselést munkavégzés közben és a vezetők rendszeresen ellenőrzik is.

Forrás: posta.hu

Kezdőkép: archív