Az Országos Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdetett, hogy az ország határainak védelmében határvadászokat képezzenek ki. Hatvan TV Kommentár című műsorában, Pécsi Zsófia rendőrőrmester, a megyei toborzócsoport tagja elmondta: szerződéses határvadász képzés időtartama 160 óra, a tananyag tartalmazza az írásbeli és gyakorlati vizsga teljesítéséhez szükséges ismereteket is. – Ehhez olyan 18. életévüket betöltött cselekvőképes, büntetlen előélettel, állandó magyar lakcímmel és legalább alapfokú iskolai végzettségről kiállított bizonyítvánnyal rendelkező jelentkezőkre van szükség, akik egészségügyileg, fizikailag és pszichológiailag is megfelelnek a kiírt feltételeknek – mondta.

A jelentkezők a képzés során megtanulják majd a kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatos elméleti ismereteket, valamint azok gyakorlati alkalmazását.

A szerződéses határvadász speciálisan az államhatár őrzésére és a jogellenes migráció megakadályozására irányuló feladatokat ellátó új állománycsoport tagja, amely az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv személyi állományát erősíti meg. Mindezek mellett a határvadászok a határőrizeti rendszer első vonalában is járőrszolgálatot is teljesítenek.

Kezdőkép: illusztráció