130 éves fennállását ünnepelte a Hatvani Református Gyülekezet. Az eseményen először Barthos Gergely hévízgyörki lelkipásztor igehirdetését hallgatták meg a hívek. – Mihez hasonlítsuk Isten országát? Olyan, mint a mustármag. Mikor elvetik kisebb minden magnál a Földön. Miután pedig elvetették megnő és nagyobb lesz minden veteménynél és olyan nagy ágakat hajt, hogy árnyékában fészket rakhatnak az égi madarak. Isten az ő kegyelméből nagyon pici dolgokból egészen hatalmas dolgokat tud végez vinni – hangzott el a példázat. Elmondta, hogy nem önmagában a növekedés az, ami ünnepelendő, mert a gyom is tud növekedni. Isten országa az, ami ily módon növekszik és terjeszkedik, ezt kell celebrálni, ezért ünnep egy gyülekezet megalakulása.

Az igehirdetést követően a tanévkezdés alkalmából a pedagógusokért és a hittanos diákokért imádkoztak. A gyerekek énekeltek, majd áldást kaptak, utána pedig Dr. Tatai István lelkipásztor beszélt a Hatvani Református Gyülekezet megalakulásának körülményeiről. –Hatvan városa örvendetes gyarapodáson ment keresztül az 1890-es évek elejétől. 1892-ben, amikor a szervezés elindult 214 lélek lakott itt, akik magukat evangélikusnak, illetve reformátusnak vallották. Isten szívügye, hogy legyenek lelki otthonok, ahol üdvösségről hallanak, ahol otthonra lelnek, ahonnan elindul a misszió, ahol hallgatják Isten igéjét. Legyen egy lelki hajlék. Ennek az előremozdítója Keresztesi Sámuel volt – mondta.

Az egybegyűltek ezután egy előadást hallgathattak meg Keresztesi Sámuel szolgálatairól, aminek előadója Millisits Máté András művészettörténész volt. A felszólalás után Horváth Richárd polgármester mondott ünnepi köszöntőt. – Amikor bejövök ide mindig megnyugvást és békességet kapok, mert ezt a helyet átjárja a szeretet. Ez alapvetően a közösségnek és annak vezetőjének köszönhető. Annak az embernek, aki összefogja ezt a közösséget, irányt mutat és mindig segít – fogalmazott.

–  A szívünkben van, hogy erősen meg kell fognunk egymás kezét szeretetben. Vannak nagyon nagy közös céljaink a többi felekezettel is. Szeretetben és Istenre mutatva haladunk előre mindenkivel, aki készséges a közös szolgálatra népünkért, hazánkért, magáért az Úrért – zárta a gondolatait Dr. Tatai István.

A hálaadó Istentiszteletet a Református-Protestáns Himnusz és a Magyar Himnusz közös éneklésével fejeződött be.

Fotó: Albert Péter