Két hete még üresek voltak az óvodák, azonban augusztus 22-én megnyitottak, szeptember 1-jén pedig hivatalosan is elkezdődött a nevelési év az intézményekben. Azóta gyerekzsivajjal teltek meg a csoportszobák és az udvarok.

Akik most kezdik az óvodát beszoktatási időn mennek keresztül, amire külön tervvel készülnek. Az szakemberek arra törekednek, hogy minél hamarabb kialakuljon a biztonságérzet a gyerekekben és megismerkedjenek a közösségi élettel. A Hatvani Százszorszép Óvoda intézményvezetője elmondta, hogy már júniusban felvették a kapcsolatot a leendő kiscsoportosokkal és szüleikkel, melynek keretében az óvó nénik családlátogatást tettek, ahol igény volt rá, ezzel is könnyítve a beilleszkedést. A bölcsődések szeptember 1-jén reggel ballagtak át az óvodába. – Nálunk nagyon szép kis hagyomány, hogy a bölcsisek átjönnek a szomszédból a gondozó nénik és a szülők kíséretében az óvodába. Ezek a gyerekek már nagyon ügyesek, mindent tudnak, amit csak kell, úgyhogy ők már maradnak is a nap hátralévő részében. Tegnap bölcsődések voltak, ma meg már óvodások – tette hozzá Nagyné Kiss Gabriella.

A gyerekek felszabadultan játszottak a csoportszobákban, számos játék és foglalkozás várja őket minden nap. Már az első napon is születtek új barátságok. A gyerekek elmesélték miket csináltak a nyár folyamán.

Sokszor mentünk játszótérre, voltunk mamáéknál, elmentünk a hatvani strandra apával – sorolta Tuza Heléna, Pálinkás Boglárka és Pápista Csepke Dorka. Kondella Boglárka a családjával töltötte a legtöbb időt. – Elmentünk keresztanyáékkal a hajdúszoboszlói strandra, de voltunk többször a hatvanin is. Meglátogattuk a Familyparkot is – tette hozzá. Izgatott volt azonban az óvodakezdés miatt, mert hiányzott neki Zsuzsi óvó néni és a barátnői, akikkel sokat babáznak együtt. Hasonlóképpen vélekedett Májai Ákos is. – Vártam, hogy játszhassak a barátaimmal és az itteni autókkal, mert nagyon szeretem őket – árulta el. Ványi Mira Karolina a hatvani strandolásokat emelte ki a nyárból, de ő is szeretett volna mielőbb találkozni a barátnőivel és az óvó nénijével.

Több óvodában végeztek felújításokat a nyár folyamán. A Hatvani Varázskapu Óvodában kerítésújítás történt, valamint az alapítvány a szülők támogatásával az udvarra készíttetett egy biciklis parkot, melynek kivitelezője egy már elballagott gyermek édesapja volt. – Amellett, hogy a gyerekek biciklizni tanulnak, az egyensúlyérzékük és mozgáskészségük fejlődik. Néhány alapvető közlekedési szabályt is fogunk tanítani nekik, mint például, hogy a zebrán elsőbbséget kell adni, az egyirányú utcában nem lehet szemben haladni, hogy a körforgalomban mi a menetirány. Ilyen alapfokú ismeretek tudását szeretnénk átadni a kicsiknek – foglalta össze Varsányi Mónika a Hatvani Varázskapu Óvoda intézményvezetője.

Ebben az óvodában is örültek a gyerekek az évkezdésnek, hogy visszatérhetnek a közösségbe. – Nagyon unatkoztam otthon, vártam, hogy jöhessek mert nagyon szeretem az ovit – mondta Szita Szonja. Nagy Zsófia is izgatott volt, mert a kis testvére idén kezdte az óvodát, így segítheti őt a beszokásban. Elmondása szerint nagyon sok barátja van, és olyan játékok, amivel szereti elfoglalni magát. Mindig jól érzi magát az óvodában. – Otthon is szoktam az udvaron játszani, de azért szeretem jobban az ovi udvarát, mert itt vannak a barátnőim és az óvó nénik is jók – mondta Gyügyei Jázmin.

Az óvodapedagógusok jól fel vannak készülve arra az esetre is, ha a koronavírus-járvány miatt ismét szigorításokat vezetnek be. Megelőző jelleggel azonban most is fokozottan figyelnek a fertőtlenítő takarításokra és a higiéniás szabályok betartására.