A szezonális depresszió a kedélybetegségek egyik típusa, amely az évszakok váltakozásával ciklikusan visszatérő betegség. Tünetei általában ősz végén jelentkeznek és a téli időszakban teljesednek ki, majd tavasszal enyhülnek.

Tompa Gyöngyvér pszichológus elmondta, a depresszió olyan betegség, amelyben az ember produktivitása csökken, motiválatlanság vesz rajta erőt, valamint üresnek és nyomasztónak kezdi érezni az életét. A betegség enyhítésében sokat segíthet, ha magas antioxidáns tartalmú ételeket fogyasztunk. – A tünetek enyhítésében életmódbeli tényezők is segíthetnek. A testmozgás, a séta a szabad levegőn, az otthoni környezet világosabbá tétele, a stresszkezelés, valamint a társas kapcsolattartás, legyen szó akár telefonos vagy skype-os beszélgetésről, e-mailezésről, mind jótékony hatással lehetnek – részletezte.

A téli kevés napfény a szervezetben alacsony szerotonin és magas melatonin szintet eredményez, ez befolyásolja nemcsak az ember, de még bizonyos állatok kedélyállapotát is.