Vaka István ebben az évben is képviseli Hatvant a Nemzeti Vágtán, amit most először Szilvásváradon tartanak majd. A hatvani lovas a vácdukai és vámospércsi előfutamokon erős ellenfeleket kapott, így nem sikerült tovább jutnia a szilvásváradi megmérettetésre. A selejtezőket 15 település rendezi, a szervezők mindenhol kapnak egy zöldkártyát, amit szabadon felhasználhatnak, ha lovasuk nem jut tovább. Egy ilyet adtak át a hortobágyi vágta rendezői Vaka Istvánnak, így végül mégis rajtvonalhoz állhat. Kancájával, Ritával augusztus elején kezdődött a közös munka, sokat edzenek, tapasztalt lovasként kidolgozott terv szerint készülnek a vágtára.

Kialakult edzésmódszereim vannak, amit ahhoz a lóhoz dolgozok ki, amivel indulok a versenyen. Fokozatos a terhelés, alapkondíció felépítése után a gyorsaságra próbálunk rámenni, és az oxigénhiányos munkát próbáljuk olyan szintre fejleszteni, hogy a megmérettetésen majd ne jelentsen gondot Ritának a nagyobb terhelés – részletezte.

A Nemzeti Vágtát idén először Szilvásváradon rendezik, a lovas már megtekinthette és kipróbálhatta az új pályát. – Jó talaja van a pályának, szinte kifogástalan. Az ívekre kell majd nagyon odafigyelni, technikás lesz, de remélem, hogy Ritával sikerül majd megoldani ezt a feladatot, és jó eredményt fogunk elérni – mondta.

Vaka István arra kéri a hatvaniakat, aki tud, menjen el a vágtára, és bíztassa őt, hogy a középdöntőbe kerüljön. Addig is lovával sokat gyakorolnak, hogy minél jobb erőnlétben állhassanak rajtvonalhoz a szeptember 30-i és október 1-ji Nemzeti Vágtán.