Második alkalommal tartott workshopot az Energiaklub a városban működő szociális- és gyermekvédelmi jelzőrendszer szakmaközi tanácskozásán. Az Ady Endre Könyvtárban megrendezett találkozón az energiaszegénységgel és annak kezelésével foglalkoztak. Hatvanban ez a rendszer csaknem száz fővel működik, köztük például szociális szakemberekkel, pedagógusokkal és védőnőkkel. Feladatuk, hogy felfedezzék a gyermekek, családok, idősek és rászorulók veszélyeztetettségét, és jelezzék azt. Ezek közé tartozik például az energiaszegénység, amikor egy háztartás a bevételének aránytalanul nagy részét fordítja rezsire. – Nem mindegy, hogy mekkora egy család rezsiköltsége. Nagyon fontos például az is, hogy egyáltalán van-e víz, villany és fűtés, mert ha nincs, vagy nem tudják azt fizetni, akkor az jelentheti a gyermek, család veszélyeztetettségét vagy egy egyedülálló család krízishelyzetét – részletezte Gulyás Beáta, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai vezetője.

A szociális- és gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai közvetlen kapcsolatban vannak érintett háztartásokkal, így gyakorlati tanácsokkal is készültek erre az alkalomra. – Nagyon fontos a szellőztetési gyakorlat, a lakás megfelelő fűtése, a napsugár hasznosítása. Különböző életmódbeli változtatásokkal, gyakorlatokkal elősegíthető az alacsonyabb energiafogyasztás, ezáltal az alacsonyabb rezsiköltség – foglalta össze Magyar László, az Energiaklub szakértője.

Az esemény végén a résztvevők csoportokban összegyűjtötték, milyen javaslatokat tudnak tenni az érintetteknek az energiaszegénység enyhítésére. Végül ezeket az ötleteket közösen is megbeszélték.