Az „Okos hatodikos” játékos nyelvi versenyt Veresné Kalcsó Krisztina a Hatvani Bajza József Gimnázium igazgatóhelyettese indította három évvel ezelőtt. A megmérettetést azzal a céllal hozták létre, hogy az általános iskolai alsóbb évfolyamos tanulók is megismerkedjenek a magyar nyelv szépségeivel, játékosságával, illetve a csapatmunka fontosságával. A gimnázium magyar szakos tanári munkaközössége csaknem minden tagja részt vett a verseny lebonyolításában, a gimnáziumban ugyanis szívügynek tekintik nyelvünk szeretetét és ápolását.

Ebben a tanévben 14 iskolából jelentkeztek a tanulók a versenyre, 23 csapat, összesen 69 tanulója mérte össze tudását. Az igazgatóhelyettes úgy fogalmazott, hogy megható volt látni, ahogy a fiatalok még az utolsó pillanatokban is lelkesen oldották a feladatokat. – Ez a gyermeki jókedv, kedvesség és lelkesedés olyan mozgatóerő, ami minket pedagógusokat a pályán tart. Érdemes volt időt tölteni azzal, hogy a legjobb feladatokat összeállítsuk – tette hozzá.

Az első három helyezett csapat tagjai oklevelet, ajándékkönyvet, és a továbbtanuláshoz plusz pontokat kaptak, amennyiben idén a Bajza József Gimnázium hatévfolyamos osztályába jelentkeznek. Mindezek mellett minden induló kapott emléklapot és egy könyvjelzőt. Az ajándékokat a Civil Alapból vásárolták meg az intézmény munkatársai, miután sikeresen pályáztak az önkormányzat felhívására.

Eredmények:

 1. helyezett
  Nyelvtörők csapata: Dávid Zalán, Kutyifa-Molnár Blanka, Sisa Noel Zalán, a Horti Batthyány József Általános Iskola tanulói
  Felkészítő tanáruk: Erdélyiné Csuka Ildikó
 2. helyezett
  Nyelvelők csapata: Kajdi Kata, Kiss Boglár, Kocsis Tímea, az Újhatvani Római Katolikus Általános
  Iskola diákjai
  Felkészítő tanáruk: Molnár Gabriella
 3. helyezett
  Nyelvtanmesterekk csapata: Ádám Áron, Csorba Csanád, Csorba Sára, a Galgahévízi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói
  Felkészítő tanáruk: Bankó Edit Margit

Cikk: Veresné Kalcsó Krisztina igazgatóhelyettes beszámolója alapján