Pillangóbemutató, robotok, áramkörrel reptetett propeller, fénytöréses kísérletek – ezek is láthatók voltak a Hatvani Bajza József Gimnázium Kísérletbazár elnevezésű rendezvényén. Ezen a napon a természettudományokról szólt minden, így az intézmény több területén fizikai, kémiai és biológiai kísérleteket is bemutattak a gimnáziumba érkező tanulóknak. A bajzás diákok pedig mindenkinek elmagyarázták milyen folyamatot szemléltetnek. Horváth Fanniék asztalánál például fenyőfát lehetett díszíteni színes folyadékokból készített lombikokkal. Azt tesztelték, a lilakáposzta leve hogyan színeződik különböző anyagokkal keverve. – Ha a káposztát megfőzzük, egy szép kék folyadékot kapunk. Ezt össze lehet önteni többféle anyaggal, például citromlével, ecettel, szódabikarbónával, cukorral, vízzel vagy sütőporral, minden esetben más színt kapunk – részletezte.

Nem csak a tanulók, vendégelőadók is hoztak magukkal kísérleteket, így a Miskolci Egyetem Anyag- és Vegyészmérnök karának PhD hallgatói is, akik tűztornádót, mágneses kísérleteket mutattak be, de azt is megtudhatták tőlük az érdeklődők, miből készül egy mobiltelefon. Az Energiatudományi Kutatóközpont asztalánál pedig a negyedik halmazállapotot ismertették a diákokkal. – A csőben plazma halmazállapot van, világít, és azt szeretnénk bemutatni, hogy a mágneses tér kölcsönhatásban van ezzel a plazmával, ez fogja a jövőbeni fúziósreaktorok fizikai alapját képezni – foglalta össze Dr. Réfy Dániel Imre, a kutatóközpont tudományos munkatársa.

A Kísérletbazár programnak már hagyománya van az intézményben, Kiss Judit, biológia-kémia szakos tanár elmondta: tanulóik mindig izgatottan készülnek erre az alkalomra.  – Nagyon nagy örömünkre szolgált, hogy több mint száz gyerekünk kísérletezik a mai napon, és több mint ezer tanulót vártunk a környékbeli iskolákból – mondta.

Kint az udvaron szárazjéggel kísérleteztek, és a hőhatás jelenségeit tanulmányozhatták a diákok, emellett bemutattak nekik két- és négyütemű motorokat is. Az intézménybe látogató általános iskolás gyerekek élvezték a programot, mindenki talált számára érdekes bemutatót.  – Nem tudok kedvencet választani, mert nagyon sok minden tetszett, és nagyon jó volt. Ami megfogott, amikor a fültisztítót belenyomtuk mosogatószerbe, és ételszínezékkel festett vízbe raktuk, akkor fehér lett az egész, eltűntek a színek– fejtette ki.

A Kísérletbazár célja, hogy felkeltsék a gyerekek érdeklődését, hogy minél többen forduljanak a természettudományok felé. 

Fotó: Albert Péter