Az nemzetközi Word Skills versenyre a világ több mint 65 országából 1500 versenyző gyűlik majd össze szeptember 10-15. között Lyonban, hogy 59 szakmában mérjék össze tudásukat. Virágkötészet, bútorasztalos, autonóm mobil robotika, webes technológiák, fodrászat, ápolás-gondozás, ez csak egy pár terület, ahol a szakma legkiválóbb fiataljai mutathatják be képességüket és szenvedélyüket foglalkozásuk iránt. A magyar versenyzők egy többfordulós válogatón vettek részt, ahol eldőlt, hogy kik képviselhetik hazánkat a szakmák világbajnokságán.

Az ápolás és gondozás (Health and Social Care) szakma versenyét az Országos Kórházi Főigazgatóság rendezte, ahol elhivatott fiatal szakemberek, egészségügyi szakmai képzésben résztvevők, főiskolai és egyetemi hallgatók jelentkeztek. Ők hazai válogatón mérték össze szakmai tudásukat. Köztük volt Csorba Csilla a Széchenyi 12. E osztályos tanulója is. Eredményes pályázata után az előválogató után angol nyelvű interjún vett részt. Ezt követően pedig szakmai elbeszélgetés és mentális alkalmassági szempontok alapján a válogató döntőjébe került. A válogató verseny döntőjében élethű, valóságos munkahelyzetet imitáló szituációkat kellett megoldania, több szakmai feladatot érintve. A döntő első fordulójában az értékelő bizottság nem tudta kiválasztani azt a versenyzőt, aki képviselheti Magyarországot a nemzetközi versenyen, így szerveztek egy második fordulót. A feladatok közt pontozták egyebek mellett az ápolási feladatok kivitelezését, a pácienssel történő megfelelő kommunikáció megválasztását, a beteg bizalmának elnyerését és fenntartását, az állapothoz kapcsolódó tanácsadási stílust és módszert, valamint az esetleges kommunikációs nehézségek megfelelő kezelését. A feladatmegoldás kizárólag angol nyelven történt. Ugyan Csorba Csilla nem jutott a nemzetközi döntőbe, 4. helyen végzett, ami előkelő eredmény, tekintve, hogy egyetemistákkal, főiskolai hallgatókkal, valamint hivatásukat már gyakorló szakemberekkel versenyzett.

A Széchenyis tanulók még egy szakmai versenyen bizonyítottak, március 20-án rendezték meg a II. Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny országos döntőjét. A szakmai tanulmányi versenyen az alábbi eredmények születtek:

I. helyezés: Barna Petra Abigél (Belgyógyászat és áplástan)

II. helyezés: Marosán Anna Lilla (Ápolás és elsősegélynyújtás)

III. helyezés: Langó Beáta (Rehabilitációs ismeretek, fizioterápia)

Az országos döntőben kiválóan teljesített továbbá: Halászi Antónia Barbara, Csámpai Adél Tímea, Nagy-Tóth Vivien, Shvella Fanni és Simonyi Fanni

Beszámoló és fotó: Fehér Józsefné