Anya és lánya együtt mondták el az állampolgársági esküt a Városházán. Már nyár óta Hatvanban élnek és mostantól okmányaik szerint is magyarnak számítanak. Eddig az erdélyi Nagyvárad melletti faluban laktak, de a család többi tagja Magyarországhoz kötötte őket. Dorsonszki Katalin lánya, Enikő már munkahelyét is megtalálta, ahol megbecsülve, szeretve érzi magát, szívesen dolgozik a hatvani Boschban.

Horváth Richárd polgármester kiemelte, megtiszteltetés, hogy édesanyja és lánya Hatvant választották, hogy letegyék az állampolgársági esküt.

Egyszerűsített eljárással intézik az országban az állampolgársági kérelmeket 2011 óta. Az új feltételek szerint nem kell letelepedni, nem kell vizsgát tenni és nem kell magyarországi lakóhelyet és megélhetést igazolni. Ez az eljárás egyszerűbb és gyorsabb. Továbbá alkalmas arra, hogy minden magyar származású ember, bárhol is él a világban, megkaphassa a magyar állampolgárságot. A büntetlen előélet mellett elég ugyanis a magyar származást és a nyelvtudást igazolni. Az egyszerűsített rendszerben elsőként a kézdivásárhelyi Rákossy János tett esküt Hatvanban, azóta százharminc ember kaphatta meg a magyar állampolgárságot.