A kórház adataiból látszik, hogy az utóbbi években jelentősen megnövekedett a születések száma Hatvanban. Míg 2011-ben 330 szülést vezettek le, addig 2022-ben már 738 volt ez a szám. Tavaly pedig minden eddiginél több, 891 baba látta meg a napvilágot az egészségügyi intézményben. – Nagy dolog, hogy ennyit emelkedett nálunk a születési arány, különösen, ha azt nézzük, hogy országosan csökkent ez a szám. Magyarországon tavalyelőtt 88 ezer, tavaly pedig 85 ezer gyermek született – foglalta össze Al Ghaoui Nadim, az Albert Schweitzer Kórház Rendelőintézet Szülészet-Nőgyógyászati Osztály vezető főorvosa.

A szakember kiemelt, hogy nem csak hatvani kismamák választják intézményüket, többen érkeznek hozzájuk Pest, Nógrád és Jász-Nagykun Szolnok vármegyéből. Az osztályvezető hangsúlyozta továbbá, hogy a kórház felszereltsége és a szakemberek felkészültsége mellett az úgynevezett rooming-in rendszer is vonzó a várandós nőknek. Lényege, hogy az újszülöttek a nap 24 órájában édesanyjuk mellett vannak a kórteremben. Ennek számos pozitív hatása van, egyebek mellett lehetőséget ad arra, hogy a szülő és a baba között kialakuljon a kötődés, és a szoptatást is kedvezően befolyásolja. – Nem sok olyan kórház van az országban, ahol működik a rooming-in, mi már több mint öt éve bevezettük. Az elején idegenkedtek a betegek, hogy ők fogják ellátni a gyermeket, különösen azok, akik először szültek. Természetesen az anyukáknak van segítségük, nem hagyjuk őket egyedül, itt vannak a nővéreink, sőt a szülők egymásnak is adnak tanácsokat. Amikor távoznak az intézményből, szoktuk kapni a visszajelzéseket, hogy milyen jó volt, hogy ezeket a napokat is együtt tölthették a babájukkal – részletezte.

A helyi bölcsődékben is tapasztalható, hogy egyre több gyermek van Hatvanban, jellemző ugyanis az intézményekben a túljelentkezés. – A Hajós Alfréd úti Bölcsőde 84, a Mohács utcai pedig 24 férőhelyes, tehát összesen 108 gyermeket tudunk ellátni. Most is körülbelül húsz gyermek várakozik, hogy még ebben a nevelési évben bekerüljön. A következő évre pedig már csaknem harmincan jelentkeztek, ez igencsak jó arány, de ilyenkor még várjuk a jelentkezési lapokat – mondta a bölcsődék vezetője. Pappné Rádai Borbála kiemelte, hogy a következő nevelési évre május 31. a jelentkezési határidő, ezért a szülőknek már most érdemes gondolkozni azon, hogy szeretnék-e bölcsődébe járatni gyermeküket szeptembertől. Az intézmény mind a két telephelyén nyílt napot tart március 20-21. között, várják azokat az érdeklődőket is, akik még csak fontolgatják a jelentkezést.

Az, hogy egyre több gyermek születik, már évek óta tapasztalható a városban, emellett pedig sok fiatal pár választja Hatvant új otthonának. Éppen ezért a bölcsődei férőhelyek bővítése érdekében már korábban lépéseket tett a városvezetés. Két csoportszobás, 24 férőhelyes új bölcsőde épül a Gesztenyéskert óvoda területén.