Hamarosan becsöngetnek az iskolákban, megkezdődik a tanév. A gyerekeknek szükségük van tanszerekre, felszerelésre. Általános iskolában jellemző, hogy kiadott lista szerint kell a családoknak bevásárolni. Az intézmények előre megtervezik, hogy a tanulóknak milyen eszközök kellenek a tanév során. Iskolatáska, tolltartó, tornazsák, technikai felszerelés, füzetek, ceruzák. Ezek mind alapvető kellékek. Fontos kérdés, hogy a szülők milyen iskolatáskát vásárolnak gyermeküknek, hiszen kialakításuk szempontjából nem mindegy a választás. Lőrincz Ferencné a Madách utcai papír-írószer bolt vezetője elmondta, hogy első osztályban a szülők megveszik a merev falú iskolatáskát, ezt követően általában 4. osztályban váltanak hátizsákra a gyerekek. Felső tagozatban, 5-6. osztály környékén pedig válltáskát szeretnének a tanulók, ami nem egészséges. – Azt szoktam mondani a szülőknek, hogy tartsák meg a hátizsákot, mert a gyerekek általában fél év után rájönnek, hogy kényelmesebb a hátukon hordani a súlyt és maguktól kezdik el újra használni – tette hozzá.

Fontos tehát, hogy a külső ellenére megfelelő legyen az ergonómia kialakítása az iskolatáskának, hiszen ezzel megelőzhetőek a rossz testtartás által kialakult gerincbántalmak. Ez egy hosszútávú befektetés, melyet a gyerekek több éven keresztül használhatnak. Az iskolatáskák ára 12-20 ezer forint között mozog.

Az iskolakezdés nem olcsó, a szülők átlagosan 30-35 ezer forintot is elköltenek, ha iskolába indítják az első osztályos gyermeküket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a családok törekszenek a jó minőségű, tartós áruk beszerzésére, amit a kicsik egész évben tudnak használni. Középiskolát kezdőknél pedig sarkalatos kérdés a számológép, ebben az esetben is a szülők általában megveszik a nagyobb tudású eszközt, melyet a tanuló a későbbiekben akár az egyetemi tanulmányai során is tud használni.

Fotó: Illusztráció