A kifejezetten enyhe karácsonyi, újévi ünnepeket követően január első hetében, napjaiban is vendégünk marad még a sokéves január elején elvárt klimatológiai átlagtól több fokkal magasabb hőmérsékletű időjárás – mondta a MetNet időjárás-előrejelzője. Bakota Zsolt hangsúlyozta, ugyanakkor időjárási frontok is elérnek bennünket, melyek mentén helyenként számíthatunk csapadék kialakulására. Ezáltal tehát kijelenthető, hogy a változékonysággal megfűszerezett légköri hullámvasúton továbbra is jelen marad a légkör. A hőmérsékleti viszonyok tekintetében szombatig többnyire fagymentes éjszakákra, valamint napközben pedig 7 és 15 fok közötti csúcsértékekre készülhetünk.

Bakota Zsolt hozzátette, hogy a mostani legfrissebb előrejelzések, és modellfuttatások alapján vasárnaptól kezdődően nyílik meg az út észak, északkelet felől a hideg, sarkvidéki eredetű légtömegnek. Mindezek mellé egy mediterrán ciklon is társul, tehát csapadékból sem lesz hiány. Azonban mivel mediterrán ciklonról beszélünk, így a csapadék térben és időbeni eloszlása, valamint a ciklonnak a mozgási pályája tartogat még magában bőséggel bizonytalansági faktort. Ami egyre biztosabbra vehető, hogy a jövő héten sapka, sál, kesztyű és dupla zokni is kelleni fog, hiszen betámad az igazi sarkvidéki téli cidri.

Éjjelente kemény éjszakai fagyokra, napközben pedig országszerte negatív tartományban lévő hőmérsékletekre azaz -1 és -7 fok közötti csúcshőmérsékletekre készülhetünk.

Keződkép: illusztráció