Az emberek nem tudják előre, hogy mi fog történi, ha beolvasnak egy QR-kódot, ezért kénytelenek megbízni annak készítőjében. Még akkor sem tudhatjuk, mi mindent tartalmaz egy QR-kód, ha mi magunk készítjük el a sajátunkat. Emiatt a QR-kód nagyon könnyen kihasználható csalás elkövetésére. A QR-kódos csalásként ismert visszaélés során a csalók károkozó QR (Quick Response) kódokat juttatnak el az áldozathoz.

A csalás valójában egy újabb adathalász módszer, amellyel a személyes adatokhoz, illetve bankszámla adatokhoz férnek hozzá. A QR-kódok kódolt adatokat tartalmaznak, és linkként, hivatkozásként működnek. A link „mögött” lehet egy hamis weboldal, amivel adatokat akarnak megszerezni tőlünk vagy le is töltődhet egy káros applikáció az eszközünkre. A csalók QR-kódokat helyeznek el hamis weboldalakon vagy matricákon, és különböző trükkökkel arra ösztönzik az embereket, hogy azokat olvassák be a telefonjaikkal. A kiberbűnözők által létrehozott QR-kód egy adathalász webhelyre mutat, ezek a hamis oldalak megtévesztésig hasonlítanak például egy online bank bejelentkezési oldalára vagy fizetési szolgáltatók bejelentkező oldalaira. Amennyiben az áldozatok ezen bejelentkeznek könnyen elveszíthetik pénzüket vagy érzékeny adataikat.

Íme néhány tipp a QR-kódos csalások elkerüléséhez, amellyel megvédhetjük magunkat a kiberbűnözőktől:

·      Általánosságban véve, ugyanazok a tanácsok érvényesek a QR-kódos csalásra, mint az adathalászatra, hiszen mindkettő adathalászat. A kétlépcsős azonosítás vagy ha lehetőség van rá, biometrikus azonosítás használata sok csalási formától megóvhat minket!

·      Különösen akkor legyünk óvatosak, ha az URL-t lerövidítették, mert a QR-kódok esetében nincs kényszerítő ok arra, hogy bármilyen linket lerövidítsenek. Ehelyett használjon keresőmotort vagy hivatalos weboldalt!

·      Óvjuk a telefonunkat víruskereső telepítésével! A víruskereső minden alkalommal értesítést küld, ha rosszindulatú QR-kódot olvas be, vagy egy URL-hez fér hozzá. Megkímélhet minket attól, hogy rosszindulatú programok kerüljenek az eszközünkre, különösen, ha véletlenül egy spam hivatkozásra kattintunk.

·      A QR-kód hitelességének ellenőrzéséhez figyeljük meg az apró részleteket! Például egy több nyelvtani hibát és elrendezést tartalmazó poszter valószínűleg nem megbízható.

·      Ne olvassuk be a nyilvánvalóan gyanús forrásból származó QR-kódokat!

·      A QR-kódok értékes információkat, például e-jegyek számát is tartalmazhatják, ezért soha ne tegyünk közzé QR-kóddal ellátott dokumentumokat a közösségi médiában!

Forrás: kiberpajzs.hu

Kezdőkép: illusztráció ( archív )