Szent Mihály napjához több népi hagyomány is fűződik, amely eredetileg egy katolikus ünnep volt, Mihály arkangyal megjelenéséhez kötődött. Később ez a nap a pásztorokhoz, ezen belül a kondásokhoz volt köthető, hiszen ettől az időponttól fogadták meg őket. Ebben az időszakban tartották a juhászbálokat is, ahol megünnepelték az éves lezárást. Ezekkel a hagyományokkal kapcsolatban tartott előadást a gyerekeknek Simon Krisztián néprajzkutató a Hatvany Lajos Múzeumban. Az előadó szerint fontos, hogy a régi szokásokról is képet kapjanak a diákok, hiszen jó ha ismerik azt a közeget, amiben éltek a nagymamák és nagypapák, és később tovább tudják adni a saját gyermekeiknek. Az iskolások pedig nagyon élvezték az interaktív beszélgetést, sok új információval gazdagodtak.

–  Azt is megtudtuk, hogy gombával könnyen lehet tüzet csiszolni, és hogy milyen ruhákba öltöztek a juhászok – mesélte Fekete Lea és Kasza Patrik Attila.

Kézműves foglalkozáson is részt vettek a gyerekek, ahol különböző terményekből és anyagokból készíthettek használati tárgyakat. Ferenczy-Szabó Boglárka például kukoricából készített akasztót. A délután folyamán pedig még néhány néptánclépést is elsajátíthattak.