Egymás mellett sorakoznak a kötözött sonkák a füstölőben. Így készülnek a karakteres, hagyományos ízek a boldogi húsüzemben. Az ünnepekre való felkészülés már több mint egy hónapja elkezdődött, a paraszt és kötözött sonkáknak való húsok előkészítésével. Sózás, majd pácolás után, a füstölő következett, mely folyamat hat hetes ideje alatt nyeri el a hús azt az állagát, melyet sonkának nevezünk – tájékoztatott Varga Ferencné, a  Varga és Társa Húsfeldolgozó Kft. helyettes-vezetője.

A tojás is elengedhetetlen kelléke az ünnepkörnek, a tányéron is helyet kap, szorosan a sonka mellett. Srej Ferenc baromfiudvarában több különleges állat is található, amik rendhagyó méretű tojásokat tojnak. A gyöngytyúk mellett van japán tyúk is, aminek egészen kicsik a tojásai. Azt mondja, mindenki nagyon szereti ezeket az apró tojásokat, könnyű őket festeni, jó az ízük és nagyon mutatósak, különlegesek.

A húsvéthoz hozzátartozik a nyúl is, és nem csak csokoládé formában. Sokan ajándékoznak ilyenkor a gyermekeknek élő állatot. Károly József harmadik éve foglalkozik a német óriás nyúl tenyésztésével, két kiállításon is lett már fajtagyőztes nevelése. Márciusban minden nősténye megellett. A tenyésztő kitért rá, hogy a jövőben öt színből: fehérből, feketéből, szürkéből, vasderesből és kékből is szeretne egy-egy teljes kollekciót.

H. Szabó Sándor felvétele