Speciális silózógép gyűjti be a kukoricát, amelyet 2-3 centiméteres szecskára aprít fel. Itt nem a szemestakarmány mennyisége a fontos, hanem az összes zöldtömeg, amelyet betakarítanak. Ezután munkagépek tömörítik a silózógéppel összeszedett szecskát, levágásuk után silóba hordják az összeszecskázott silótakarmányt. Simon Attila mezőgazdasági szakértő azt mondja, ez egy nagyon fontos fázis, minden lépésre alaposan oda kell figyelni. – Úgy kell összetömöríteni, hogy ne kapjon oxigént, és így egy tejsavas erjedés induljon meg a cukros takarmányban. Ez a marhák számára előkészíti a lebontást, így könnyebben tudnak emészteni – fejtette ki Simon Attila mezőgazdasági szakértő.
A szecska méreténél fontos, hogy egyenletesen legyen levágva, és hogy megfelelő tápanyaggal rendelkezzen, hiszen ezzel etetik később az állatokat. Amennyiben nem jól tömörítik össze a takarmányt, az állat számára az emészthetetlen lesz.
Kezdőkép: illusztráció, forrása: google.com