Az ország számos településén ütközik akadályokba a postai kézbesítés, mivel sokszor nincsenek pontosan jelölve a címadatok az ingatlanokon. A Magyar Posta Zrt. friss, reprezentatív felmérése szerint ma minden hetedik ingatlanról hiányzik a házszám, továbbá a lakosság csaknem felénél jelent problémát a nevek beazonosítása a levélszekrényen. Ugyanez a hiányosság a kapucsengőknél is megfigyelhető: a válaszadók több mint fele nyilatkozott úgy, hogy vagy hiányzik a neve a nyomógomb mellől, vagy ott van, de olvashatatlan. A bejárati ajtók esetében tízből hat esetben hiányzik vagy nem azonosítható be a címadat.

A nehezen vagy egyáltalán nem beazonosítható címadatok miatt a kézbesítők lassabban, vagy egyáltalán nem is tudják kézbesíteni a küldeményeket. Ez a mentők munkáját is megnehezíti, akadályozva a gyors segítségnyújtást, ami akár élet és halál kérdése is lehet.

Panulin Ildikó a vállalat szóvivője azt mondta, hogy a lakosság segítségére is szükségük van, és a Magyar Posta Zrt. arra kér mindenkit, hogy győződjön meg arról, jól látható-e a házszáma, az ajtószáma, a lakásban lakók neve, van-e zárható, névvel ellátott levélszekrénye és működő csengője.

A Magyar Posta Zrt. az Országos Mentőszolgálat támogatásával „Segíts, hogy megtaláljunk!” néven indít nagyszabású figyelemfelhívó kampányt, hogy mindenki felé jelezzék mennyire fontos a házszám és a megfelelő címadat.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kifejtette, hogy naponta száznál is több olyan riasztást kapnak, ahol minden perc, sőt minden másodperc számít, mert újraélesztésre, vagy más életmentő beavatkozásra van szükség. A cím megtalálása még GPS segítségével sem egyszerű. Ha hiányzik az utcanévtábla, nincs kint a házszám, a lépcsőház betűjele, vagy az egyéb jelölés, akkor a keresgélés percekig is tarthat és az időveszteség életekbe kerülhet.

Forrás: posta.hu