Aktív évet zárt 2022-ben a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Többek között részt vettek a városi majális ünnepségén, ahol a főzőverseny különdíjasai voltak, valamint az általános iskolák évzáró ünnepségein kiváló tanulókat jutalmaztak oklevéllel. Több mint 300 rászoruló családnak biztosítottak ingyenes belépési lehetőséget a hatvani strandra, valamint olyan diákokat utaztattak Budapestre, akik közül sokan most jártak életükben először a fővárosban – mutatott rá Baranyi Béla a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke:    

 „Szeptemberben több mint 30 roma és nem roma tanulót vittünk el kirándulni Budapestre, ahol meglátogattuk a Terror Háza Múzeumot. Aztán tettünk egy sétát, amelynek során ellátogattunk a Hősök terére. Aztán átmentünk a Fővárosi Állatkertbe, majd ezt követően, egy ebéddel zártuk a napot.” 

Az elnök hozzátette, az önkormányzat mikulásnapi ünnepsége is sikeres volt, ahol rászoruló gyermekek kaptak ajándékcsomagokat, a karácsonyi ünnepek előtt pedig hátrányos helyzetű családoknak nyújtottak támogatást. A roma önkormányzat célja, hogy a jövőben még több családnak és diáknak tudjanak segítséget nyújtani. – Alapítottunk egy egyesületet, aminek a neve, Együtt a Jövőnkért Egyesület. Ennek az a célja, hogy még tágabb körben, illetve még aktívabban tudjunk segíteni a rászorulóknak – mondta Ifj. Baranyi Béla.

Az egyesület elnöke kiemelte, az egyesület működésével arra is lehetőségük nyílhat, hogy ne csak Hatvanban, hanem az egész régióban eljussanak a támogatást igénylő családokhoz.

A sportoló tehetségek felkutatása és gondozása 2023-ban is kiemelt célja az önkormányzatnak – erre hívta fel a figyelmet Baranyi Krisztián a Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője:

 „Fel is vettük a kapcsolatot az FC Hatvan elnökével. Szeretnénk egy megállapodást kötni, ami azt foglalja magába, hogy fiatal, hátrányos helyzetű, de kiemelkedő sportolókat támogatunk eszközökkel, vagy a tagsági díjjal, amit nem tudnak befizetni és szeretnénk, ha ők tudnák folytatni azt az utat, amit elkezdtek a sportban.”

Továbbá az idei tervek között szerepel egy Holokauszt-emlékmű felállítása, valamint régi vágya az önkormányzatnak egy közösségi ház létrehozása is. – Szeretnénk egy közösségi ház keretein belül foglalkozni olyan fiatalokkal, akiknek a családi hátterük nem engedi meg, hogy támogatva legyenek, akár lelkileg, akár egy beszélgetés kapcsán, akár a tanulásban, a sportban, vagy a zenében – részletezte Baranyi Krisztián. Hozzátette, hogy a foglalkozásokat legalább kéthetente szeretnék megszervezni. A képviselő bízik benne, hogy ha megkapják a segítséget, a közösségi ház idén megkezdheti a működését.