Minden nap tartanak délutáni pihenőt a Csicsergő Óvodában, kiemelt figyelmet fordítanak, hogy kielégítsék a gyerekek alvásigényét. Az intézmény vezetője elmondta: alvás után a kicsik sokkal energikusabbak, jobb a koncentrációképességük. – Azt tapasztaljuk, hogy aki nem tud ellazulni, nem álmos, nem alszik el, fáradtabb és nyűgösebb lesz. Akik viszont kipihenik magukat délután, sokkal kiegyensúlyozottabbak, vidámabbak, még az étvágyuk is jobb olyankor – mondta Tormáné Tóth Éva.

A napéjegyenlőséget megelőző hét péntekje az alvás világnapja, ezen a napon a szakemberek célja felhívni a figyelmet a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés fontosságára, valamint az alvászavarok felismerésére és kezelésére. A WHO becslései szerint egy felnőtt embernek általában 6-8 óra alvásra van szüksége – erről tájékoztatott Szabó Aliz, az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet Pszichiátriai gondozójának vezető főorvosa. Elmondta továbbá, hogy a koronavírus-járvány alatt nőtt az alvászavarral küzdők száma. – Készültek statisztikák, és a covid óta egyre többen észlelnek magukon ilyen problémát. Korábban a lakosság körülbelül 30 százalékánál lehetett alvászavart diagnosztizálni, ez a járvány óta sajnos még tovább nőtt. Nőknél kétszer gyakrabban fordulnak elő ezek a problémák, mint férfiaknál – részletezte.

A szakember hozzátette, hogy kardiológiai, immunológiai és hormonális betegségek befolyásolhatják a pihenés minőségét, emellett problémát okozhat a felerősödött stressz, szorongás és depresszió. Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk aludni, célszerű mindig ugyanabban az időben ébredni és lefeküdni, besötétíteni a szobát, kerülni a fokozott fizikai tevékenységet és a nehéz ételek fogyasztását. Ha pedig valaki azt tapasztalja, hogy nem tudja magát hosszútávon kipihenni, érdemes szakemberhez fordulni.