Világos, búza, félbarna, barna sör. Csak néhány azok közül, amiket leginkább kedvelnek a sörfogyasztók. A sörkurzuson ezúttal Katona Csaba történész, a cseh sörözési szokásokat mutatta be az érdeklődőknek, a Hatvany Lajos Múzeumban. A történész már 2008 óta foglalkozik ennek az italnak a fogyasztási szokásaival, főként a Csehországban kialakult kultuszával. – A sörözők a kulturális, társadalmi, közösségi élet meghatározó helyszínei. Ezen a vidéken meglepő, hogy a kocsmák nagy többségében olvasnak, beszélgetnek az emberek, igazi minőségi időt töltenek el. Eközben persze nem hiányzik az asztalokról a sör sem, aminek fogyasztását igazi rítusként élik meg – mesélte el Katona Csaba. Hozzátette, hogy a csehek a Lager típusú, világos italt részesítik előnyben, de a félbarna is igen közkedvelt.

A folyékony kenyér nem csak a cseh és bajor vidékeken népszerű. Teljesen más fajtájú, de hasonló sörös kultúrával rendelkezik Belgium, a Brit-szigetek és Németország.

sorkurzus_katonacsaba_01 sorkurzus_katonacsaba_05 sorkurzus_katonacsaba_09 sorkurzus_katonacsaba_11 sorkurzus_katonacsaba_13 sorkurzus_katonacsaba_16