Nyáron a tartósan 30 C feletti hőmérséklet miatt kitágulnak a bőrerek, nő a hőleadás, a napfénynek gyulladáskeltő hatása van, fokozódik a verejték- és faggyútermelés, és a bőrön lévő kórokozók is gyorsan szaporodnak a melegben. A gyakori mosdás viszont kiszárítja a hám felszínét. Ezért nagyon fontos, hogy bőrünknek megfelelő ápolást biztosítsunk nyáron is.  – Nyáron elsősorban az UV-védelemre, illetve az UV-sugárzás által okozott vízhiány pótlására kell odafigyelnünk. A bőr természetes védelmi reakciója ebben az időszakban, hogy a bőr enyhén megvastagodhat, érdes tapintásúvá válhat az elhalt hámsejtek miatt. Ezek miatt használjunk rendszeresen bőrradírt, és olyan nappali hidratáló krémet, amely minimum 20-as faktorszámmal rendelkezik – mondta el tanácsait Oroszi-Komenda Judit, kozmetikus. A szakember hozzátette: fogyasszunk nyáron sok idény jellegű zöldséget és gyümölcsöt, ugyanis a magas vitamintartalmuk miatt ezek antioxidáns hatásúak, így semlegesítik az UV-sugárzás által okozott, sejtekre ártalmas szabad gyököket. Nemcsak közvetlenül külsőleg tudjuk védeni a bőrünket, hanem közvetett módon, belsőleg is. Drogériában, gyógyszertárban kaphatunk olyan komplex vitaminkészítményeket, napozó vitaminokat, amelyek erősítik a bőr természetes védekezőképességét, védik a bőrt a kiszáradástól és gyorsítják a barnulási folyamatot.

– A hétköznapokban nem kell lemondani a színezett nappali krémekről, ugyanis fizikai fényvédelmet nyújtanak, viszont ha nyaralni megyünk, vagy hosszabb ideig tartózkodunk a napon, akkor inkább cseréljük kifejezetten arcra való fényvédő krémre – hangsúlyozta a kozmetikus.

Napozás után pedig érdemes regeneráló készítményeket használni, amelyek nyugtatják, hűsítik, hidratálják a szervezetünk elsődleges védelmi vonalát, a bőrünket.