Jelenleg az Ady Endre Könyvtár a volt cukorgyár területén lévő gyárigazgatósági épületben működik, azonban 2016-ban visszaköltözik a város főterén található régi helyére. A legutóbbi testületi ülésen tárgyalták a város költségvetését, amiben arról határoztak, hogy felújítják a Kossuth téri épületet.

– Az idei költségvetés alapján százmillió forintot fordítunk a könyvtár épületének felújítására, így az intézmény egy megújult környezetbe költözhet vissza. Nagyon fontos számunkra, hogy az ott működő szervezetek, egyesületek is megfelelő körülmények között folytathassák tevékenységüket – fejtette ki Horváth Richárd polgármester.

Sinkovics Erika, a könyvtár igazgatója azt mondja, nagy öröm számukra, hogy a könyvtár ismét a régi épületében várhatja olvasóit.

– Nagyon örülünk neki, hogy visszaköltözhetünk a régi helyünkre, annak meg még inkább, hogy fel is újítják az épületet. Huszonöt éve működik ott a könyvtár, sok mindent ki kellene már cserélni. A Kossuth téri épületben lehetőség lesz egy új és modern városi könyvtárat működtetni, ami idén már felsőoktatási könyvtári funkcióval is bővül – részletezte Sinkovics Erika.

Az Ady Endre Könyvtár Díszítőművészeti Szakkör a Hatvany Lajos Múzeumban működött, míg a könyvtár új helyén üzemelt, a visszaköltözés után ők is visszatérhetnek a főtéri épületbe. Buzás Imréné azt mondja, nagyon várják már, hiszen ott a legmegfelelőbbek számukra a körülmények.

– Ott szerettünk lenni a legjobban, a fényviszonyok is ott voltak a legmegfelelőbbek. Sok asztalra van szükségünk az anyagok kiteregetéséhez, ez a régi épületben a rendelkezésünkre állt, így nagyon örülünk neki, hogy visszaköltözik oda az intézmény, és ráadásul meg is újul az épület – mondta Buzás Imréné.

A Ratkó József Közművelődési Egyesület is az Ady Endre Könyvtárban folytatta tevékenységét, ők is alig várják, hogy visszaköltözhessenek a megújult könyvtárba. Kocsis István, az egyesület titkára azt mondja, az intézmény régi épületében ismét méltó körülmények között működhet a könyvtár.

Ebben az évben már a régi helyén várja az olvasókat az Ady Endre Könyvtár.