Szerdán délután tartották meg a Rippl-Rónai-kiállítás nyitóünnepségét a Hatvany Lajos Múzeumban. Az intézmény megtelt látogatókkal, akik izgatottan várták, hogy láthassák a tárlatot. A rendezvényen részt vett Ábrahám Levente, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum igazgatója, aki elmondta, hogy a gyűjteményt csak kivételes esetekben adják kölcsön, Hatvan pedig az első nem megyei jogú város, ahol láthatóak ezek a képek. Az kiállítás megnyitóján Horváth Richárd polgármester azt mondta, egy településnek nemcsak gazdaságilag, hanem kulturálisan is erősnek kell lennie, ezért is támogatja a városvezetés az ilyen nagyszabású kiállításokat, eseményeket. – Egy város akkor igazán erős, ha a stabil gazdálkodása mellett a kulturális élete is kiemelkedő. Három éve megfogalmaztuk, hogy Hatvanban szeretnénk nemzetközi szinten is jelentős tárlatokat rendezni, így érkeztek városunkba a Munkácsy-képek, most pedig Rippl-Rónai József alkotásai, ami egy újabb mérföldkő a településünkön. Fontosnak tartjuk, hogy helyben is megtalálják a kultúrát kedvelők a számukra megfelelő programokathangsúlyozta.

A hivatalos nyitóünnepség után a nagyközönség számára is megnyílt a tárlat, az első vendégeket Pál-Simon Kornélia művészettörténész, a kiállítás kurátora vezette végig. Elmondta, hogy a tárlat anyaga Kaposvárról érkezett Hatvanba, több festményt, grafikát és Rippl-Rónai József személyes tárgyait is megtekinthetik itt az érdeklődők. Hozzátette, a kilencven műtárgyat öt teremben helyezték el kronológiai sorrendben, az első szobában a fekete korszak képei jelennek meg, majd a másodikban kaposvári hazatérése utáni alkotásait láthatják az érdeklődők. A következő szoba lényegében két egymásba nyíló terem, az elsőben grafikákat láthatnak a látogatók, illetve külön megjelenik a Zorka-ciklus is, és a magyar irodalom alakjai. Az ebből nyíló helyiségben megjelennek a férfiak, a pasztellképek, a családi vonatkozású festmények, és a fő teremben kaptak helyek azok az ábrázolások, amelyek 1899-ben a Pireneusokban készültek, továbbá a művészi út ékessége, a „kukoricás képek”. Ezt a teret úgy szerettük volna kialakítani, hogy ahogyan felvezetődik az életút, a legvégén jön a csattanó, honnan indult Rippl-Rónai és hova jutott el, az egész életmű pedig a látogató elé tárul – tette hozzá.

Kökény Ferenc a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója elmondta, hogy több hónapos tervezésre és előkészületre volt szükséges a tárlat megvalósításához. A termeket úgy alakították ki, hogy egy ilyen nagyszabású kiállítás biztonsági szempontjainak is megfeleljenek. Hangsúlyozta, ez a program minden korosztály számára érdekes lehet. Mint mondta, a múzeum tárlatvezetésekkel is készül. – Úgy gondolom, hogy aki szereti a művészetet, szereti a szépet, meg akarja mutatni a gyermekeinek, unokáinak, vagy egy pedagógus el akarja hozni az osztályát, mert úgy érzi, hogy ezzel csak több lehet a diák, tegye meg, hiszen ez sokkal többről szól, mint egy élmény! Szerintem nagyon keresett lesz a kiállítás – mondta.

A Rippl-Rónai-kiállítás december 23-ig látogatható, a teljes árú belépő 1800 forintba kerül, míg a diákok, valamint a 70 év alattiak 900 forintért nézhetik meg a műtárgyakat, 70 év felett pedig a tárlat ingyenes.

Fotó: Albert Péter