Mától lépett életbe az a tíz hónapig tartó teljes vágányzár, amely miatt a Budapest – Hatvan vonalon jelentősen módosul az utazás. Az utasokat az említett vonalon vonatpótlóbuszok szállítják a már megszokott menetrend alapján, azonban Hatvan és Budapest között több IC pótlóbusz is elérhető.  A Keleti pályaudvar és Hatvan között a miskolci, kassai, nyíregyházi és a debreceni InterCity járatok helyett IC autóbuszok szállítják majd az utasokat. Hétfőnként reggel 6:05 perckor és 7:15 perckor Budapest irányába alkalmanként egyszerre hét busz is elindul Hatvanból, hogy a lehetőségekhez képest mielőbb eljussanak az utasok a fővárosba. Az M3-as autópályán közlekedő buszok a Keleti pályaudvar melletti Verseny utcai ideiglenes autóbusz-megállóhelyről indulnak és oda is érkeznek. A gyors és sebes vonatok helyett Hatvan és Pécel között vonatpótló autóbuszok közlekednek majd.

A forgalmi változások  egy nagyszabású pályarekonstrukció miatt történnek. A következő időszakban Pécel és Aszód között mindkét sínpárt elbontják és teljesen átépítik, emellett a 150 milliárdos nagyberuházás keretein belül számos korszerűsítés is megtörténik a Budapest – Hatvan vonalon.

A forgalmi változások azonban kétségtelenül megnövelik a forgalmat az M3-as autópályán, és Hatvan belvárosában is. Éppen ezért Horváth Richárd polgármester tárgyalt a MÁV illetékeseivel és elérte, hogy a reggeli járatok fele nem Hatvanon keresztül, hanem Boldog és Tura felé közlekedik majd, így jelentős forgalomnövekedéstől mentesül a település ebben az időszakban. Továbbá a polgármester kezdeményezte azt is, hogy a kerekharaszti és a 32-es úti lehajtó közötti útszakasz díjmentessé váljon az utazók számára a vasútrekonstrukció ideje alatt. A városvezető úgy fogalmazott: ezen intézkedés jelentősen csökkentené a közutak telítettségét, a balesetveszélyt, kevesebb lenne a pótlóbuszok okozta torlódás, ezáltal megkönnyítené a városi közlekedést is.

A MÁV Zrt. az átépítés alatt az utasok türelmét és megértését kéri, és felhívja a figyelmet arra, hogy utazás előtt tájékozódjanak a Mávinform Facebook-oldalán, illetve www.mavcsoport.hu oldalán. A pótlóbuszokra továbbra is a MÁV pénztáraiban, a mavcsoport.hu weboldalon és a Vonatinfó mobilalkalmazáson keresztül lehet jegyet vásárolni.

Fotó: Albert Péter