A DISZI-ben egy egész emeletet elkülönítettek az érettségiző diákoknak: a harmadikon háromnegyed nyolckor a diákok többsége már bent ült az osztályban. Az okostelefonjaikat időben leadták, hisz tudják: ha bárkit ilyen csaláson kapnak, akkor az egész osztály büntetést kaphat. Számológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt és négyjegyű függvénytáblát használhatnak csak a végzősök, ám ezenkívül kabaláik, szőlőcukrok és csokoládék is sorakoznak a padjaikon. Szükség van az energiára.

Szabadka Nikolett azt mondja, nem izgul a matematika miatt: a négy év alatt kellően felkészültnek érzi magát, az utóbbi hónapokban pedig sorra vették az elmúlt évek érettségi feladatait, így szerinte nem érheti meglepetés.

A 12. B osztályos Demeter Virginia évfolyamtársával ellentétben rettenetesen izgul, de reméli, hogy nemcsak neki, hanem mindenkinek nagyon jól fog sikerülni az érettségi. – Sokat gyakoroltam mindkét feladattípusra: a 45 perces részben lévők könnyebbek voltak, de igyekeztem mindenre nagy hangsúlyt fordítani. Annak örülnék, ha halmazos feladatok lennének és logaritmusok, mivel ezek jól mennek – fogalmazott.

A DISZI-ben a mai napon 104 tanuló tesz írásbeli érettségi vizsgát. Az ő felkészítésük gyakorlatilag már a 9. osztályban elkezdődött, az utolsó évük pedig szinte csak az érettségiről szólt. – Ilyenkor a diákokkal együtt mi is nagyon izgulunk. A kollégákkal igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy sikeres vizsgát tehessenek a diákok – mondta el Kuti Judit igazgatóhelyettes.

Középszinten 396, emelt szinten 8 diák ír érettségi vizsgát matematika tantárgyból az Hatvani Járási Hivatal területén – tájékoztatott Imre Zsolt, a Járási Hivatal vezetője.

Az EDULINE.hu információi szerint: 12 feladatot kaptak a diákok a matekérettségi első részében. Ezekre 2-2 pontot lehet kapni. A feladatlap egy halmazelmélettel kezd, de van mértékegység átváltás is. Egy szöveges gráfos feladat is nehezítheti a diákok dolgát. Szerepelnek továbbá egyszerű egyenletek, logikai feladatok és ezen alapuló igaz-hamis állítás, sorozatszámítás, valószínűségszámítás, függvények és trigonometriai számítások is. A 12 feladat gyors számításokkal, függvénytáblázat segítségével oldható meg.

A középszint második részére A és B részből áll, és 135 perc jut rá. A B részben három feladat van, abból kettőt kell választani. A második részben egy egyenlettel és egy egyenlőtlenséggel kell megbirkózniuk a diákoknak, majd egy síkidom belső szögeit kell kiszámolni. Egy másik feladatban emelkedő számsorokat kell összehasonlítani. A B részben lehet elemezni egy diagramot, a feladat valószínűségszámítást is tartalmaz. Választható egy függvényes, hozzárendeléses feladat is. Egy térbeli alakzattal kell különféle számításokat elvégezni a B rész harmadik feladatában.

11 órakor véget ért a matekérettségi: Szabadka Nikoletten ugyanaz a könnyebbség volt látható most is, mint reggel. Azt mondja, kifejezetten könnyű volt a feladatsor. Az első részben olyan feladatok voltak, amiket órákon is vettek, mind ismerős volt. A második részben már többet kellett gondolkodni, de nem hiszi, hogy probléma lenne a vizsgájával.

Osztálytársa Teller István a kördiagramos feladatot emelte ki: – Nem számítottam ilyen típusra, megdolgoztatott, de remélem azért rendben lesz – fejtette ki.

Borsos Zoltán is könnyűnek nevezte az első részét. Ahogy mondta: „amit tudtam, azt azonnal megoldottam. Viszont ami először nem jutott eszembe, azon már hiába agyaltam.”

 

A feladatok megoldókulcsai pedig az eduline.hu oldalon megtekinthetőek.

A középszintű vizsga, mely 180 perces, két részből áll. Az első feladatlap 10-12 rövid feladatot tartalmaz, amelyek az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatottak ellenőrizni. Ennek kitöltésére 45 perc áll a diákok rendelkezésére.

A második feladatlap megoldására 135 perc áll rendelkezésre. A II. feladatlap két részre oszlik, az elsőben három, egy vagy több kérdésből álló feladatot kell megoldaniuk a diákoknak. A második rész három, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ezek értékelhetők.

Az emelt szintű vizsga 240 perces. Az írásbeli vizsga emelt szinten is két részből áll, az első feladatsort viszont nem szedik be, így a diákok szabadon dönthetik el, hogy mennyi időt szánnak az egyes részekre és feladatokra, illetve milyen sorrendben oldják meg azokat. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, amelyek több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz, ebből négyet kell kiválasztani, megoldani, és csak ez a négy értékelhető.