Gyerekek is érkeztek a Pro Natura Mozgalom és a Magyar Madártani Egyesület közös Madárodú akciójára, melyet a madarak és fák napja alkalmából szerveztek. Hegedűs Lilla elmondta, azért jött az eseményre, mert közel áll hozzá a természet. – Azért tartottam fontosnak, hogy itt legyek, mert szeretem a madarakat, ők is ugyanolyan élőlények, mint mi – mondta.

Jagodics Milán, a Pro Natura Mozgalom egyik alapító tagja elmondta: a madárodú programot két éve a Magyar Madártani Egyesülettel közösen hozták létre, melynek célja felhívni a figyelmet a Zagyva-liget gazdag madárállományára, valamint segíteni a madarak fészkelését és költését. Hozzátette: már csaknem 30 odú van a park fáin. – A programunk egy következő eleme volt, hogy készítettünk egy táblát, amelyet ide a Zagyva-ligeti játszótérhez tettünk ki. Készül majd még egy hasonló tartalommal, ezt is szintén itt fogjuk elhelyezni. Ezeken felsoroljuk azokat a madarakat, melyek megtalálhatóak itt a parkban, úgyhogy bárki, aki ide jön már tájékozódhat arról, hogy milyen madarak csicseregnek, hogyha használják a futópályát, a játszóteret, vagy csak sétálnak itt a Zagyva-ligetben – részletezte.

A mozgalom tagjai és az esemény résztvevői nemcsak megvizsgálták a madárodúkat, hanem madáritatókat is kihelyeztek, melynek jelentőségéről Szabó Tibor, a Magyar Madártani Egyesület Heves megyei helyi csoportjának titkára beszélt. – Nagyon fontos az itatók kihelyezése a madarak tollápolásának szempontjából, hogy rendszeresen meg tudják tisztítani tollazatukat. Ilyenkor ugyanis az élősködőktől is megszabadulnak. Amikor nem csapadékos az idő, nincsenek pocsolyák, amiket tudnának használni. Felmerülhet a kérdés, hogy miért van szükség itatók kihelyezésére, amikor közvetlenül itt a Zagyva. A madarak se inni se fürödni nem tudnak mély vízben, ezért is fontos, hogy ilyen állomásokat hozzunk létre nekik – foglalta össze.

Az eseményen részt vett Kondek Zsolt önkormányzati képviselő, aki elmondta: lényegesnek tartja kezdeményezést, hogy a mozgalom bemutatja, a természet mekkora érték. – Nagyon fontos gyermeknevelés szempontjából is, hiszen ez egy gyönyörű környezet, itt van a futópálya, egy erdősáv, ami a Zagyva mellett egy kiváló lehetőség arra, hogy az élővilágot bemutassuk a gyerekeknek. Most belenézhetnek az érdeklődők az odúkba, megtapasztalhatják mi van egy ilyen madárfészekben – mondta.

Az akció során 12 odúban találták beköltözés nyomát a résztvevők, így láthattak seregély és széncinege fiókákat is. A Pro Natura Mozgalom a tervek szerint ősszel majd madáretetőket fog kihelyezni a helyszínen.

Fotó: Albert Péter