Hatvanban már péntek délelőtt elkezdődtek a ballagások, három intézmény végzősei vettek búcsút iskolájuktól. A Bajza József Gimnázium diákjai az iskola feldíszített folyosóin várakoztak, így várták, hogy utoljára végigsétáljanak osztálytársaikkal az intézményben, egymás vállát fogva. Hegedűs Dezső Márk azt mondta: nagyon gyorsan eltelt ez a tanév. – Nagyon jó élményeket, emlékeket adott nekem az iskola, szerettem ide járni. Az osztálytársak és a tanárok is jók voltak, hiányozni fognak majd ha elmegyek – mondta.

A sétát követően az iskola udvarán folytatódott a rendezvény. Deák Andrea, az intézmény vezetője kiemelte: megannyi élménnyel lettek gazdagabbak tanulóik ott töltött éveik alatt. – Felnőtté váltatok, érett, gyönyörű, okos kiasszonyokat és úriembereket látok ma, a csodás virágcsokrok között. Hiszem, hogy olyan értékekkel lettetek gazdagabbak a Hatvani Bajza József Gimnáziumban, mint az emberség, az empátia, a bizalom vagy a hit. Azt kérem tőletek, hogy higgyetek magatokban, az itt megszerzett tudásban, és legyetek az általatok választott pályán sikeresek, és nagyon boldogok – foglalta össze.

Minden ballagó egyszerre engedte el a lufit, majd ezt követően együtt a városháza elé sétáltak, hogy elbúcsúzzanak Hatvantól is.  Itt Horváth Richárd polgármester köszöntötte őket. – Gyűjtsetek minőségi, megismételhetetlen pillanatokat, melyek segítenek majd a nehéz helyzetekből talpra állni, melyekre jó lesz majd visszaemlékezni – részletezte beszédében.

Tarisznya a vállon, virág a kézben – a Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai is ezekkel a szimbolikus jelentésű kellékekkel készültek a ballagásra. A végzősök a tantermeiknél várakoztak, ezt követően az utolsó csengő megszólalása után körbesétálták iskolájukat, az alsóbb évfolyam sorfala mellett haladtak el, közben a családtagoktól megkapták csokraikat, ballagási lufijaikat. Útjuk az iskola udvarán ért véget, ahol a diákok műsora várta őket. Vincze Dániel, az intézmény igazgatója azt mondta: emlékek sokasága köti össze a ballagókat. – Ahogy az iskola részetek lett, úgy ti is részei lettetek az iskolának. Egyesek tanulmányi munkáikkal és versenyeredményeikkel, mások művészi vénájuk kamatoztatásával iskolai- és városi ünnepségeken, és vannak olyanok is, akik örökéletű aranymondásaikkal tették emlékezetessé nevüket – fogalmazta meg.

A Széchenyi István Római Katolikus Gimnáziumban és Szakgimnáziumban is virágok díszítették a termeket és a folyosókat, így várták a végzősöket. A diákok itt is sorban vonultak végig a tantermeken, így búcsúztak el az iskolától és egymástól. Majd a séta után ők is az udvaron gyülekeztek, itt ünnepeltek közösen. Fehér Józsefné, az iskola igazgatója ünnepi beszédében elmondta: a felnőttévállás küszöbén olyan mérföldkőhöz értek tanulóik, mely után mindenki útja más irányba visz. – A ballagótarisznyában lesz elegendő útravaló annak, aki maximálisan kihasználta az iskola adta lehetőségeket, bővítette általános műveltségét és szakmai ismereteit, a közösségi programok formálták személyiségét, a karitatív munka erősítette szociális érzékenységét, a lelki napok, hittanórák pedig elmélyíthették hitét és azonosulhatott az evangéliumi tanításokkal – részletezte.

Hatvanban három középfokú intézményből ebben a tanévben csaknem 500 diák ballagott el. Hétfőn pedig már kezdődik a magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli érettségi vizsga.

Fotó: Albert Péter