Lezárult a Zagyva menti árvízvédelmi fejlesztés Hatvan térségében és a város belterületén. Az ezzel kapcsolatos munkálatokról, az árvízvédelmi fejlesztésről tartottak sajtótájékoztatót a Nagy Endre Rendezvényteremben péntek délelőtt. Az eseményen Kun Margit, az Országos Vízügyi Főigazgatóság referense köszöntötte a vendégeket. Ezt követően a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője számolt be az árvízvédelmi beruházásról. Papanek László elmondta, a projekt során Hatvanban a Zagyva bal partján az M3-as autópályától északra csaknem 1500 méter, a folyó és a Herédi-Bér-patak jobb partján pedig a 3-as főút és a patak felett lévő vasúti híd közötti szakaszon pedig mintegy 750 méter hosszban magasították a töltéseket. A hatvani szakaszon továbbá a töltéskorona kőszórásos stabilizálása is megtörtént, valamint kerékpáros barát sorompók kihelyezésével segítik megelőzni az illegális gépjárműforgalmat a töltésen. Az osztályvezető hangsúlyozta, a beruházással nagymértékben javult a térség árvízi biztonsága és csökkent az ott élők árvízi kitettsége is. A munkálatok kicsivel több mint két évig tartottak.  – Én azt gondolom, hogy az árvízvédelmi biztonság mindenkit megillet, tehát mindenkinek joga van ahhoz, hogy lehetőség szerint minél kisebb kitettségben éljen, tehát a természeti elemekkel szembeni védelme rendelkezésre álljon, Hatvan pedig ebből a szempontból sokat nyert – mondta.

Az osztályvezető kitért arra is, hogy a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság feladata, hogy folyamatosan karbantartsák a folyó töltését és a medrét. Ezt évente rendszeresen elvégzik, egyebek mellett ennek is köszönhető, hogy árvíz az elmúlt években a nagy áradások ellenére sohasem következett be a területen, mert a védekezőknek mindig sikerült medrében tartaniuk a vízfolyást. – Ezt évente rendszeresen elvégezzük – nyilvánvalóan anyagi lehetőségeink függvényében – és nem csak a töltést kaszáljuk, de a medret is igyekszünk olyan állapotba hozni, amely a nagyvizek levezetését lehetővé teszi – részletezte.

A projekt során mindezek mellett Petőfibánya külterületén is történt árvízvédelmi fejlesztés, például új zsilipet építettek a korábbi helyére, valamint ezen a szakaszon távjelzős vízmérceállomás is kiépült, amely képes az órás vízállás és vízhozam adatok továbbítására. Mindezeken túl Apc térségében 1,3 km-es szakaszon történt töltésfejlesztés, valamint megépült egy új gátőrtelep, továbbá megújult a lőrinci és hatvan-alsói őrtelep is, amely a szolgálatot ellátó őrök élet-és munkakörülményeit javítja. A beruházás összesen csaknem 2 milliárd forintból valósult meg.

Kezdőkép: TenderPress