A hatvani önkormányzat fontosnak érzi a vidék arculatának megőrzését, így ebben az évben is csatlakozott a Kovács Szilvia, karcagi alpolgármester által létrehozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje országos programhoz.

– A cél, hogy minél többen műveljék meg kertjüket, zöldségeket és gyümölcsfákat telepítsenek. Nagyon fontos a mai világban a környezettudatos gazdálkodás, a csapadékvíz felhasználása, a madárbarát kertek kialakítása, valamint, hogy minél kevesebb vegyszert használjanak a gazdák. Ezek is fontos szempontok ebben a programban – mondta Gulyás Katalin, Hatvan főkertésze.

Több kategóriában is lehet a programra nevezni. Égei Zsuzsanna, a program helyi koordinátora kiemelte: mindössze pár feltételnek kell megfelelni a jelentkezéshez.

– Az az egyik feltétele, hogy legalább ötféle konyhakerti növényt termesszenek, ezek lehetnek akár a balkonon, mini- és normál kertben is. Várjuk azok jelentkezését is, akiknek zártkertjük van, itt gyümölcsös, zöldséges és vegyes területeket külön osztályozunk majd. Mindemellett közösségi kertek kategóriában is lehet nevezni – tájékoztatott Égei Zsuzsanna, főkertészi asszisztens.

Tavaly zártkert kategóriában Juhász Ferenc nyerte az első díjat, idén is benevez a programba, hiszen mint mondja, nagyon örül, hogy van Hatvanban ilyen lehetőség. A legkiemelkedőbb kerttulajdonosok részt vehetnek az országos megmérettetésen is, Juhász Ferenc tavaly például a Földművelésügyi Minisztériumtól is elismerő oklevelet vehetett át.

Április 29-ig lehet jelentkezni. A nevezés részleteiről részletesebben itt olvashatnak.

 

Kezdőkép illusztráció, forrása: google.com