A Földművelésügyi Minisztérium nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt felhívásra Hatvan is pályázatot nyújtott be „Felvidéki magyar értékeink felkutatása a Hatvani Helyi Értéktár közreműködésével” címmel. Az elbírálást követően Hatvan Város Önkormányzata 2,5 millió forintot nyert a projekt megvalósításához.

Az egyeztetési fázisban Rimaszombat, Jánok, Alsókörtvélyes és Losonc delegáltjai a városba látogattak, ahol Szinyei András alpolgármester fogadta őket a Városházán. A bemutatkozás után a fogadóbizottság bemutatta a vendégeknek a Kossuth téren található nevezetességeket, ezt követően pedig munkamegbeszélés keretében lefektették az alapvető kiindulási pontokat a tényleges gyűjtés érdekében.

– Ez a konferencia egy előkészítő ülés, ahol pontokba szedjük az elkövetkezendő hónapok lépéseit. A pályázati kritériumok alapján nagyon kötött ütemtervben kell dolgoznunk. Ennek értelmében május 31-ig múzeumi feldolgozhatóság szempontjából egybegyűjtjük a felvidéki magyar értékeket, augusztus 31-én pedig a projekt zárásaként a Hatvany Lajos Múzeumban lesznek kiállítva – hangsúlyozta Szinyei András alpolgármester.

Rigó László, Rimaszombat alpolgármestere úgy véli, ez a lehetőség teret ad a mintegy ezeréves történelmi múlt megismerésének, ápolásának, illetve ezáltal a fiatalabb generációhoz is eljut a felvidéki magyar kultúra és hagyomány.

A Hatvani Helyi Értéktár is közreműködik a kincsek felkutatásban. Ferencz Beatrix, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója elmondta, hogy a települések az együttműködés során minden segítséget megkapnak az értéktártól, legyen szó a jogszabályok betartásáról, vagy a dokumentálásról.

A delegáció a nap folyamán a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumba és a Hatvany Lajos Múzeumba is ellátogatott, ahol a helyi kézműves sörkülönlegességeket is megkóstolhatták.