A művész olyan monumentális alkotások helyreállítási folyamataiban is részt vett, mint például a Feszty-körkép.

Kisterenyei Ervin 50 évig élt Hatvanban. Eredetileg orvosnak készült, ám rajztanárának köszönhetően a képzőművészeti pályát választotta. A Szegedi Egyetemen rajztanári diplomát szerzett, majd négy év katedrán töltött idő után a Képzőművészeti Főiskolán Barcsay Jenő tanítványa lett. Később szakirányt váltva végül restaurátor végzettséget szerzett. Kisterenyei Ervin a rendszerváltást követően politikusként is tevékenykedett. Szinyei András alpolgármesterrel ebben az időszakban ismerkedtek meg. – Nehéz volt, de érdemes volt akkor a politikában dolgozni. Ennek részese volt bizonyos értelemben Ervin is. Azonban az ő művészete magasan fölülmúlta a politikai tevékenységét, hiszen gyönyörű alkotásokat javít, és hoz létre, mert a saját munkái is csodálatosak – mondta Szinyei András.     

Magyarországon szinte az összes nagyvárosban találhatunk a művész által feltárt, és restaurált alkotásokat. A többi között az apci templom oltárképének megmentésén is munkálkodott, valamint Hatvanban is dolgozott, ahol egyebek mellett a városháza felújításában is részt vett. A művész elmondta, mit jelent számára a régi korok alkotásainak megőrzése. – Ez olyan, mint az orvosi gyakorlat. Az orvos az ember gyógyítója, mi a műtárgyakat gyógyítjuk. Ahogy sokszor még röntgennel sem lehet belelátni, és megállapítani mindent az ember betegségéről, mi is mindig újabb nehézséggel találjuk magunkat szembe. Ezt leküzdeni, és megoldani a feladatokat, egy óriási dolog – részletezte.

Kisterenyei Ervin azt is elmondta, hogy a restaurálási munkák során idősebb Rubik Ernővel is volt lehetősége együtt dolgozni, Vitray Tamás pedig abban segítette, hogy tanulmányútra mehessen, külföldre. A művész 80 éves és a mai napig aktív. Két évvel ezelőtt a névadó falujában is tevékenykedett, ahol a kisterenyei templom helyreállításán dolgozott.    

Fotó: Albert Péter