Testmozgással indult a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola tanulóinak reggele. Egészségnapot szerveztek a fiataloknak az intézményben. A sportcsarnokban tartottak reggeli tornát, aerobicot és táncot, míg az aulában a jóga került középpontba. Itt az alsósok játékos formában ismerkedhettek a mozgásforma alapjaival, így például a megfelelő légzéssel és az ászanákkal. A 3.A osztályos tanulók bemutatták társaiknak egyebek mellett a fa-, kutya- és macskapózt. Mitzki Laura elmondta, hogy minden osztálynak más mesét jógáztak el, járművek mozgását is imitálták.

A felső tagozatosoknak Kiss Emese mikrobiológus tartott előadást. A 8.Z osztályos Varga-Goravec Boróka szerint ez a kezdeményezés fontos. Mint mondta, generációjának szüksége van arra, hogy ösztönözzék őket az egészséges életmódra. – Jellemző ránk, fiatalokra, hogy sokat telefonozunk. Jó, hogy egy kicsit kimozdulhatunk a hétköznapok megszokásából, és egy kis mozgással, érdekes előadással az egészségtudatosságra tanítanak minket – tette hozzá.

Turán Ágnes, az intézmény ökoiskolai munkacsoport-vezetője azt mondta, hogy igyekeztek a tanulóknak változatos programokat összeállítani. – Azt gondolom, hogy az egészségnapnak sok küldetése van. Egyebek mellett felhívni a figyelmet az egészséges táplálkozásra, valamint a sportolásra, ugyanis azt tapasztaljuk, hogy ebben a rohanó világban a gyerekek nagyon keveset mozognak – részletezte.

Jagodics István, az intézmény igazgatója elmondta, hogy az egészségnapnak már hagyománya van az iskolában, minden évben kétszer tartják meg, immár nyolc éve. Kiemelte, hogy az egészségnevelés szerves része a nemzeti alaptantervnek is.

Azt szeretnénk, hogy az egészséges életmód és a mozgás a fiataloknak magától értetődővé váljon, valamint igényként jelentkezzen. Így később, felnőtként ezeket az értékeket viszik majd magukkal, amit a saját gyerekeinek is átadnak majd – foglalta össze.

A nap zárásaként délután az alsósok zöldségekből, gyümölcsökből és más egészséges alapanyagokból készítettek finomságokat, amit végül közösen fogyasztottak el.