Tervezéssel, aprólékos munkával, lemezcsiszolással és az égető kemence melegítésével kezdték a napot azok, akik ellátogattak az Ady Endre Könyvtárban megrendezett művészeti foglalkozásra. A Barangoló Kulturális Egyesület már 6. alkalommal tartotta meg a „Négy elem” tűzzománc alkotóműhely elnevezésű programot. Az eseményen 3 féle módszert sajátíthattak el a résztvevők, így az iszapzománc technika mellett a sodrony- és rekeszzomác rejtelmeit is megismerhették a művészetkedvelők Maldrik Gábor vezetésével. Legtöbben falikép készítésével töltötték az időt, de voltak olyanokat is, akik színes, díszes medálokat és különböző ékszereket hoztak létre. – Mindig nagyon népszerűek ezek a foglalkozások, ami nagy öröm számunkra. A művészeten keresztül az emberek kifejezhetik az érzelmeiket, valamint a kreativitásukat is. Úgy gondolom, hogy nagyszerű érzés az, amikor alkothatunk és megvalósíthatjuk, amit megálmodtunk – emelte ki Maldrik Gábor zománcműves.

Zétény Zita először vett részt a foglalkozáson, azt mondta jó érzéssel tölti el, hogy alkothat. – A rekeszzománc technikát választottam a tervem elkészítéséhez. Első körben megcsiszoltam a vörösréz lemezt és festékkel alapoztam az anyagot, majd apró drótokkal kialakítottam a mintát, valamint kitöltöttem a formákat. Nagyon aprólékos ez a munka, azonban csodás műveket lehet készíteni – részletezte.

A tűzzománc képek a foglalkozáson 3-4 óra alatt készültek el, a megvalósított munkákat pedig haza is vihették a résztvevők. A műhelymunkán eddig csaknem 100 érdeklődő volt már jelen, gyermekek és felnőttek egyaránt csatlakoztak az alkotáshoz.

Fotó: Albert Péter