Bár januárban kevesebb, mint 4 százalékos volt az infláció mértéke Magyarországon, a zöldségek ára ennél jóval jelentősebb arányban drágult.

A vöröshagymáért 13, a paprikáért 17, a paradicsomért pedig 21 százalékkal kellett többet fizetnünk, mint tavaly év elején, a Központi Statisztikai Hivatal, januárban mért adatai szerint. A számokból jól látszik, hogy ebben az időszakban a paradicsom ára emelkedett a legnagyobb mértékben.

Minden év decemberére jellemző, hogy megemelkedik a paradicsom ára Európában – erre a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetének ügyvezető igazgatója hívta fel a figyelmet. Kelemen Péter hangsúlyozta, a paradicsom esetében a januárban mért adatok a külföldről behozott termékekre vonatkoznak. A szakember azt is elmondta, hogy általánosságban a zöldségek és a gyümölcsök árának emelkedése egy több éve tartó folyamat eredménye. – A termelői költségek 60-80 százalékkal nőttek meg, 2020 és 2023 között. Az elmúlt egy évben jelentős hatással volt az árak alakulására, hogy a csomagolóanyagok is drágábbak lettek, valamint az útdíjak, és az üzemanyag ára is megnőtt. Tehát a csomagolás, a logisztika, illetve a kiskereskedelem költségei emelkedtek elsősorban – részletezte.   

Kelemen Péter hozzátette, hogy az import kínálata jelentősen megnőtt az elmúlt két hétben, ezért jelenleg a primőr zöldségek ára csökkenni kezdett az európai piacon.  Azt viszont most még nehéz megjósolni, hogy a tavaszi szezonban induló hazai termékekért mennyit kell majd fizetni.

Abban az esetben, ha áprilisban visszatér a hajnali fagy, az a magyarországi zöldségtermesztést nem befolyásolja számottevően, azonban a csonthéjas gyümölcsök esetében komoly gondokat okozhat.