Hatvany Lajos Múzeum, a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság által kiírt nyílt pályázati felhívásán nyert támogatást a felvidéki értékek felkutatására. A pályázat célja, hogy a Kárpát-medence magyar értékeit összegyűjtse, különösen azokat, amelyek Hatvanhoz is kötődnek.

A Kapcsolatok című kiállítást először Hatvanban mutatták be augusztusban, ezt követően Losoncra érkezett, most pedig a jánokiak ismerkedhettek meg vele. A helyi művelődési házban tartott megnyitón Szinyei András, Hatvan alpolgármestere a települések közötti szoros kapcsolat fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, értékeink és múltunk révén összetartozunk, nem szabad, hogy elengedjük egymás kezét, segítenünk kell a másikat, és ápolnunk hagyományainkat. Az előadásokon Jan Fencak alsókörtvélyesi és Begala Gyula jánoki polgármester is háláját fejezte ki Hatvannak, amiért ilyen sokat dolgoznak a testvérvárosokért és ennyire odafigyelnek a felvidéki magyarokra. Kiemelték, hogy a településeken már mindenki ismeri a hatvani vendégszeretet.

A kiállításon a résztvevők megtekinthették Losonc, Jánok, Rimaszombat és Alsókörtvélyes értékeit. Jánokon született Papp-Váry Elemérné magyar költőnő, a Hitvallás alkotója, neki 2013-ban állítottak a településen emlékművet, ami azóta szinte zarándokhellyé vált.

A Kapcsolatok kiállítás következő állomása Alsókörtvélyes lesz.