Augusztusban is több olyan növény szaporodik, amiknek virágpora allergiás reakciót válthat ki, így például az útifű, üröm, pázsitfű-, kender- és libatopfélék. Jelenleg a levegőben legmagasabb koncentrációban a csalánfélék és a parlagfű pollenje található, aminek belégzése kellemetlen tüneteket okozhat az arra érzékenyeknek. Ungi Jánosnénál már több mint tíz éve diagnosztizálták, hogy por mellett olyan gyomnövényekre is allergiás, mint a csalán és parlagfű. Azt mondja, leginkább tavasszal és ősszel jelentkeznek nála a panaszok.

Tüsszögés, köhögés, orrviszketés, könnyezés, torokkaparás, ez a tünetegyüttes pollenallergiára utalhat. Azonban a szénanátha súlyosabb esetekben fulladásos érzésig is fokozódhat. Legtöbben először gyógyszertárakban vény nélkül kapható készítményekkel próbálják enyhíteni a panaszokat. – A patikában többféle gyógyszer is található az allergia tüneteinek enyhítésére. Ide sorolhatók a tabletták, amik általánosságban csökkentik a panaszokat, vény nélkül is kaphatók ilyenek. További panaszok csökkentésére orrsprayket és szemcseppeket tudunk még adni – részletezte Táncsik Marcell, gyógyszerész.

Jakab Lajos háziorvos elmondta, hogy Magyarországon minden tizedik embert érint a pollenallergia. Kiemelte, hogy célszerű orvoshoz fordulni, ha otthoni módszerekkel nem enyhülnek a tünetek, mivel szakember tudja eldönteni, hogy milyen erősségű gyógyszer – akár inhaláló – indokolt. Továbbá az is előfordulhat, hogy nem egy növény okozza az allergiát, ennek kiderítéséhez azonban további vizsgálatok szükségesek. – Az alkaron végzett teszten a bőr alá juttatják különböző növények pollenjeit, ami megmutatja mely anyagok váltanak ki allergiás reakciót – foglalta össze. A szakember hozzátette, hogy a pollenszezon szinte egész évben tart, február végétől egészen az első fagyokig. Az eső és napsütés kedvez az allergiát okozó növények szaporodásának, a szél pedig a virágpor terjedésének.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán naprakész jelentésből lehet tájékozódni, hogy épp melyik növény virágpora milyen koncentrációban van jelen a levegőben, és pollenhelyzet előrejelzés is található ezen a felületen.