Az Inka Birodalom rejtelmeit már évszázadok óta kutatják a történészek és a mai napig több kérdés foglalkoztatja őket ezzel az időszakkal kapcsolatban. Vilcabambát, az utolsó inka fővárost egy amerikai expedíció során sikerült megtalálni 1964-ben. Bár a század elején már eljutottak a területre, a buja növényzet miatt a felfedezők nem jöttek rá, hogy egy nagyobb város romjait találták meg. Az amerikai kutatásban két magyar, Rózner Géza és Fejős Pál is részt vett. Fejős Pál magyarországi tartózkodása alatt több néprajzi elemet felvonultató filmet is rendezett, amelyekben javarészt boldogi táncosokkal dolgozott.
Vilcabamba 9 napi gyalogútra található a legutolsó lakott településtől, így a felfedezőknek komoly fizikai terhet jelentett az expedíció. A településsel kapcsolatban több tévhit is elterjedt, miszerint a kedvező éghajlat és az egészséges táplálkozás miatt magas a lakosság életkora. – Az inka fővárosról, nem sok mindent tudunk, még az is kérdéses, hogy miért építkeztek ennyire alacsony területre, hiszen a magasan fekvő részeket részesítették előnyben. Ezért nem hiszek ezekben a mondákban – fogalmazott Gyarmati János, a Néprajzi Múzeum főmuzeológusa.
Az Inka Birodalom keleti peremvidékén található romvárosokat a mai napig kutatják, főként az őserdei növényzet lassítja a munkálatokat.