Egy település múltja olykor elrejt apró kincseket, melyek csak idővel kerülnek elő. Ecséd is egy ilyen hely, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem történelmi jelenléte méltatlanul merült feledésbe az elmúlt évszázadokban. Azonban 2020-ban, az II. Rákóczi Ferenc emlékév alkalmából, Ecséd újra felfedezte ezt az emléket, és most, 2023. szeptember 23-án, méltóképpen emlékeznek a vezér fejedelemre az ecsédi Mindenszentek római katolikus templomban.

Több irat és feljegyzés bizonyítja a fejedelem Ecséd településen történt tartózkodásáról és átutazásáról, ugyanis a település hadi útvonal része volt Felvidékre. Sajnálatosan ezekről a látogatásokról nem történt megemlékezés az elmúlt évtizedekben, sőt évszázadokban, valamint emléktábla sem őrzi emlékét, ezért több helyi civil szervezet közösen, összefogva kezdeményezte a rendezvényt. Csontos Péter, a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány alapító tagja, az esemény koordinátora azt mondta, nagy öröm számukra, hogy ebben az évben – a Rákóczi-szabadságharc kezdetének 320. évében – megvalósul az a törekvés, miszerint emléktáblát és szobrot avatnak a megemlékezésen. A szobrot a Rákóczi Szövetség és Turi Török Tibor művész úr ajánlotta fel, a díszvendég pedig Dr. Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár lesz.

A szeptember 23-i eseményen a köszöntők és a megemlékezés mellett a helyi iskola diákjainak előadását láhatják az érdeklődők, ezt követően felvonulás lesz rövid útvonalon a régi hídhoz a hagyományőrzőkkel, majd felavatják a szobrot a templomkertben. A rendezvény 15 órakor kezdődik.