Idén is csatlakozik Hatvan az Európai Mobilitási Héthez. Játékos vetélkedőkkel, különleges közlekedési eszközökkel és további színes programokkal várják a szervezők a hatvaniakat, több napon keresztül. Az esemény célja, hogy a környezetvédelemre és a fenntartható városi közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet – tudtuk meg Krémer Dánieltől a Hatvani Média és Rendezvényszervező Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjétől. – Csütörtökön 22-én hét órától tíz óráig, két helyszínen várjuk a bringával érkezőket reggelivel. Az egyik helyszín a Kossuth téren lesz, a másik pedig az újhatvani templomnál. Idén is partnerünk a Lipóti Pékség, aki támogat minket a reggelivel és az ételekkel – mondta. A csokoládés croissant elfogyasztása után a szervezők egy kerékpáros felvonulásra hívják az embereket.  

Az esemény második napján 17 órától, Hatvan fenntartható energia – és klímaakciótervéről kezdődik előadás és beszélgetés, ahol Szilágyi Artúrral, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi szakértőjével, és Csontos Csabával, a WWF Magyarország projektvezetőjével találkozhatnak a város lakói a hatvani Ady Endre Könyvtárban. Majd este nyolc órakor azokat várják, akiket nem riaszt el egy kis testmozgás, fejtette ki Krémer Dániel. – Az éjszakai futás 23-án, pénteken este 8 órakor, innen a sportcsarnok parkolójából indul. Ez gyakorlatilag nem egy verseny, hanem egy szabad futás, tehát mindenkit szeretettel várunk családdal, önállóan, akik úgy gondolják, hogy este a város fényeiben szeretnének futni egyet – mondta.

Hozzátette, hogy a rendezvény utolsó helyszíne a sportcsarnok, ahol az Autómentes Családi Napra várják az érdeklődőket, szeptember 25-én. Itt kipróbálhatják majd a Segway-t, lehet majd rollerezni, és az ügyességi gyermekjátékokon kívül egyéb meglepetés is várja majd a vendégeket. – A családi nap legfőbb része, hogy akik ezeket a biciklis, vagy elektromos eszközöket kipróbálják, ők automatikusan kapnak egy tombola szelvényt, amivel részt tudnak venni a délutáni sorsoláson, ahol értékes játékokat és eszközöket nyerhetnek – mondta Krémer Dániel.

 A programsorozat zárásaként a szervezők egy kerékpáros túrára invitálják a látogatókat, ami 17 órától indul a sportcsarnok parkolójából. A programokról az Őszi Fesztivál programfüzetben és a www.hatvaniprogramok.hu weboldalon találhatnak bővebb információkat.

Kezdőkép, illusztráció: archív

Cikk: Szeniczey Csaba