Egyre többen fordulnak meg a háziorvosi rendelőkben influenzára utaló tünetekkel. A Nemzeti Népegészségügyi Központ legutóbbi adatai szerint február 5. és 11. között az országban 59 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű, és több mint 293 200 fő akut légúti fertőzés tüneteivel. Déry Károly háziorvos, mint mondta, Hatvanban is tombol az influenzajárvány, rendeléseire egyre többen érkeznek, levertséggel, lázzal és köhögéssel. – Legfőképp a gyermekeket érinti ez a megbetegedés. Fejfájás, végtagfájdalom, hidegrázás – ezekkel a tünetekkel érdemes orvoshoz fordulni. Fontos azonban az is, hogy a magas lázat nem ajánlott minden esetben egyből gyógyszerekkel csillapítani, hiszen ilyenkor a szervezetünk a testhőmérsékletünkkel próbálja elégetni a vírusokat, bacilusokat, ami a mi gyógyulásunkat szolgálja – részletezte.

Hozzátette, hogy ezeknek a megbetegedéseknek a lefutása általában egy hét, ehhez azonban szükség van arra, hogy az orvos által előírt utasításokat betartsuk.

A háziorvos azt javasolja: ha valaki bármilyen influenzaszerű tünetet észlel magán, használjon maszkot, ha közösségbe megy, emellett igyekezzen távolságot tartani a többi embertől, így elkerülhető hogy mások is elkapják a megbetegedést.

Fotó: Albert Péter