Az önkormányzat idén is segíti a felsőoktatásban résztvevő hatvani diákokat, most 6 tanuló nyerte el az ösztöndíjat. Az első diplomájukat szerző fiatalok ennek köszönhetően havonta 25 ezer forintos támogatást kapnak a képzésük ideje alatt. Az ösztöndíj feltételei idén sem változtak, miszerint a hallgatónak az iskola elvégzését követő 10 éven belül Hatvanban kell munkaviszonyt létesítenie.

Tóth Emma a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanul közösségszervezés szakon. Azt mondta, tankönyveit és a könyvtári költségeit finanszírozza az ösztöndíjból. A jövőjét Hatvanban képzeli el, hiszen sok mindent szeret a településben. – Nagyon családias és nyugodt Hatvan, folyamatosan épül és szépül, az, hogy ilyen kisvárosi légkör van itt, nekem nagyon szimpatikus, jó, hogy az emberek sok program közül választhatnak, ráadásul a természet is közel van – mondta.

A több mint tíz éve létrehozott ösztöndíjprogramra idén is sokan jelentkeztek. A pályázatok elbírálásánál az önkormányzat igyekszik olyan képzéseket támogatni, amik hiányszakmák. Horváth Richárd polgármester azt mondta, bízik benne, hogy ezzel a hozzájárulással a diákok könnyebben elérik a kitűzött céljaikat. – Egy város életében nagyon fontos az, hogy legyenek fiatalok, olyan fiatalok, akik itt szeretnének letelepedni, családok alapítani. Nekünk, a városnak már egyre nagyobb környezettel kell versenyeznie, hiszen a mai fiatalok nagyon jól beszélnek nyelveket, gyakorlatilag a világ bármely táján megállják a helyüket, és azt kell elérnünk, hogy ennek ellenére Hatvanban képzeljék el a jövőjüket, és ezzel az ösztöndíjjal próbáljuk őket segíteni kicsit, hogy a tanulmányaikat el tudják végezni, ezzel kicsit támogatjuk a családjaikat is, és nagyon szeretnénk, hogy a megszerzett tudásukat itt, a városban hasznosítsák – hangsúlyozta.

Az idei felsőoktatási ösztöndíj-szerződések ünnepélyes aláírásán négy hallgató vett részt, a többiek egyéb kötelezettségeik miatt másik időpontban vehetik át a jutalomról szóló hivatalos okmányt. Az eseményt egy közös koccintás és egy kötetlen beszélgetés zárta, ahol a diákok egyebek mellett magukról, tanulmányaikról, valamint terveikről meséltek.

Fotó: Albert Péter