A hatvani strandra tervezett gyermekmedence kivitelezéséhez kapcsolódó közbeszerzési eljárásokat elindítja az önkormányzat – erről is határoztak a képviselő-testület tagjai csütörtöki ülésükön. Horváth Richárd polgármester hangsúlyozta, az a céljuk, hogy nyáron már használhassák a családok és a gyermekek a medencét. Leszögezte: az új létesítmény tervezése már zajlik.

Elkészült az új lakásrendelet a korábban meghatározott társadalmi igazságosságon alapuló elvek szerint. Azokat a lakásokat, amelyeknek felújítása nem lenne gazdaságos és jelenleg nagyon rossz állapotban vannak, értékesítik. Az ebből származó bevételt a lakásgazdálkodásba forgatják vissza. Horváth Richárd szerint az egyik legfontosabb, hogy ne legyen veszteséges az önkormányzati bérlakások rendszere, emellett pedig megfelelően gondoskodjanak a lakókról is. A felülvizsgálatok során kiderült, hogy egyes bérlőknek a jövedelme már meghaladja azt a küszöböt, amely alapján jogosultak lennének a szociális alapú lakásra. Az önkormányzat azonban nem vonja meg tőlük azonnal a támogatást, 2018-ig több lépcsőben emelik fel az előírt szintre a rájuk vonatkozó bérleti díjat. A szociális lakást bérlő, nehéz helyzetben lévő lakók is támogatást kapnak.

– Rendkívül érzékenyen kezeltük ezt a kérdést és figyeltünk arra, hogy mindenkinek előnyös megoldásokat találjunk – fogalmazott.

Döntöttek a „Zöld város kialakítása” pályázat benyújtásáról. A tervek szerint az Ady Endre Könyvtár épületének teljes felújítását, a Hunyadi téri piac átalakítását és a város több pontján a zöldfelületek rendezését finanszíroznák másfél milliárd forintból. A szükséges forrást Területfejlesztési Operatív Programból nyerheti el az önkormányzat. A képviselők tárgyalták a Mészáros Lázár utca teherforgalomtól való mentesítését is, egy külön erre a célra épített úton járnak majd a teherszállító járművek az utca végén található telephelyre. Az útszakasz az év közepére készül el.

A babakötvények ismét napirenden voltak, 17 hatvani gyermek életkezdésének támogatásáról határoztak az ülésen. A képviselők biztosítják a Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének az ingyenes úszásoktatást.